Hlavní obsah

Abramovič jako prostředník neuspěl, USA už chystají sankce

Moskva/Washington

Díky svým úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina hrál miliardář Roman Abramovič v prvních týdnech války na Ukrajině roli mediátora. A zvládal ji úspěšně, dokud jednání nezkrachovala, protože k ničemu nevedla. Očekávání Západu vůči miliardáři už klesla a Spojené státy zvažují zařazení Abramoviče na sankční seznam, uvedl The Wall Street Journal.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Roman Abramovič

Článek

Západ se po začátku ruské agrese na Ukrajině domníval, že Abramovičovy styky na ruské elity včetně Putina by se mohly hodit.

Na sankční seznam některých zemí se sice oligarcha dostal, ale třeba USA na něj žádné sankce neuvalily, a to na žádost samotného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Protože však jednání mezi Ukrajinou a Rusku k ničemu nevedlo a nezdá se, že by válčení v brzké době ustalo, opadl také zájem o to, aby se Abramovič vyhnul sankcím.

Ruští oligarchové přepisovali těsně před invazí majetky na děti

Válka na Ukrajině

Ty proti němu už dokonce zavedla sama Ukrajina, ačkoli platit mají začít až poté, co budou navráceni všichni váleční zajatci. Někteří ukrajinští představitelé podle Wall Street Journal přerušili s Abramovičem kontakt po masakru v Buči z dubna loňského roku.

„V jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem může mít roli, pokud bude potřeba zapojit se do některých otázek. Ale není to už role prostředníka, kterou měl v prvních kolech procesu,“ přiznal poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Po změně ukrajinského postoje k Abramovičovi změnily svůj přístup také další země. Sankce tak připravují i Spojené státy, které dosud zabavily jen dvě letadla miliardáře s tím, že porušila sankce a letěla do Ruska.

„Není to doživotní propustka. Když někdo přestane být efektivní, je čas ho sankcionovat,“ řekl Jim Wasserstrom, bývalý americký diplomat zabývající se problematikou boje proti korupci.

Kanadská vláda se například snaží získat majetek v hodnotě 26 milionů dolarů, který je údajně spojen s Abramovičem. Pokud tyto peníze dostane zpět, hodlá je věnovat Ukrajině.

WSJ nicméně připomíná, že ačkoli jsou jednání mezi Ruskem a Ukrajinou na mrtvém bodě, žádný diplomat, ať ruský, či západní, zatím nedokázal v době konfliktu mezi oběma zeměmi vyjednávat skrze své kanály tak, jako se to povedlo Abramovičovi.

Ruský oligarcha a bývalý majitel fotbalové Chelsea se po sankcích, které na něj uvalila Británie, pohybuje nejčastěji v ruském Soči, Turecku či Izraeli.

Ruské oligarchy připravila válka o víc než dva biliony

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám