Hlavní obsah

Ruské oligarchy připravila válka o víc než dva biliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští miliardáři tvrdě doplácejí na válku na Ukrajině, připravila je o 330 milionů denně, což dohromady dělá 95 miliard dolarů (2,15 bilionu korun). Nejvíce je postižen Roman Abramovič, jenž přišel o více než polovinu majetku kvůli sankcím uvaleným na Rusko. Plyne to ze žebříčku miliardářů, který zveřejnila agentura Bloomberg.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Podle indexu miliardářů agentury Bloomberg přišel Abramovič o 10,2 miliardy dolarů a jeho majetek se zmenšil na 7,8 miliardy dolarů, tedy o 57 procent.

Byl jedním z prvních ruských oligarchů na sankčním seznamu, protože má blízko k Vladimiru Putinovi a patří mezi ty, kteří „mají krev na rukou“. Abramovič se přitom v počátcích války pokoušel zprostředkovat dohodu mezi Moskvou a Kyjevem.

Ještě o větší sumu (10,6 miliardy dolarů) přišel další ruský oligarcha Gennadij Timčenko, který má nyní na kontě 11,8 miliardy, takže ztratil jen 48 procent majetku.

Sedm nečekaných dopadů sankcí na život v Rusku

Evropa

Nejbohatším z Rusů je nyní niklový král Vladimir Potanin s 28,6 miliardy dolarů, který přišel za války jen o 1,3 miliardy dolarů. Následuje Leonid Michelson s 24,6 miliardami. Muž působící v energetice přišel o 7,8 miliardy dolarů.

Alexej Mordašov má na kontě 18,6 miliardy dolarů, když přišel o 10,2 miliardy.

Ztráceli i další

V čele žebříčku světových miliardářů je Bernard Arnault s 162 miliardami dolarů, i když i on během letoška přišel kvůli krizi o 15,9 miliardy dolarů. Druhý je Elon Musk se 137 miliardami, protože přišel o téměř 50 procent mění (133 miliard dolarů).

Třetí je Gautam Adani se 121 miliardou, který letos vydělal 44 miliard a předstihl tak Billa Gatese, jenž je čtvrtý se 109 miliardami (odepsal 29 miliard). Pátý je Warren Buffett se 107 miliardami, který přišel jen o 1,48 miliardy.

Rusko už utratilo za válku skoro dva biliony, čtvrtinu ročního rozpočtu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám