Hlavní obsah

Emmanueli, promluv s Putinem, ať to zastaví, prosil Zelenskyj Macrona v den zahájení ruské invaze

– Paříž

Na sociálních sítích se objevily záběry z francouzského dokumentu Prezident, Evropa a válka. Minutové video zachycuje rozhovor prezidenta Francie Emmanuela Macrona s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v den zahájení ruské agrese na Ukrajině. Zelenskyj Macrona například prosí, aby pomohl invazi ukončit a promluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Reprofoto Twitter/ElBeardsley, Bez zdroje

Emmanuel Macron v průběhu telefonátu s Volodymyrem Zelenským

Článek

Video začíná záběrem na Macrona, který se Zelenského ptá, zda jde o totální válku. „Znamená to, že vyslali speciální jednotky na Kyjev?“ táže se Macron v úvodu.

„Všude. Jsou v Kyjevě, Oděse a přišli i z Běloruska. Bojujeme po celém svém území. Všude jsou vojáci. Tohle jsme si nedokázali představit, nestalo se to ani v roce 2014 (kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym - pozn. red.),“ odpovídá Zelenskyj.

Oba státníci v hovoru pokračují.

„Je to mnohem horší,“ říká Zelenskyj.

Viditelně znepokojený Macron reaguje: „Je to jasné. Je to totální válka.“

„Ano, totální válka,“ přitakává ukrajinský prezident, jemuž Macron odpoví prosté „o. k.“.

„Myslím si, Emmanueli, že je velmi důležité, abys promluvil s Putinem a abyste na Západě vytvořili protiválečnou koalici. Jsme si jistí, že evropští lídři a (americký prezident Joe) Biden se mohou spojit a říct Putinovi, aby toho nechal. Vás poslechne,“ dodává Zelenskyj. Zde video končí.

Macron si zase volal s Putinem

Válka na Ukrajině

Minutové video je součástí dokumentu Prezident, Evropa a válka francouzského žurnalisty Guye Lagacheho. Dokument byl vysílán na konci června televizí France 2. Původně se měl zabývat francouzským předsednictvím v Radě Evropské unie. Po zahájení války se ale Lagache věnoval francouzské politice v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Rusko zahájilo válku, kterou Kreml nazývá speciální vojenskou operací, 24. února. Na Ukrajině se tak bojuje už přes půl roku. Podle Ruska je třeba Ukrajinu denacifikovat. K ukončení války zatím nepřispěla ani vlna sankcí ze strany Západu vůči Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám