Hlavní obsah

Dodávky zbraní Ukrajině podporuje 58 procent Američanů

Dodávky zbraní Ukrajině podporuje 58 procent Američanů, vojenskou podporu této zemi naopak odmítá 29 procent. Vplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura NORC a Chicagská univerzita. Podle něj ale klesá podpora protiruských sankcí.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíleVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

 
Článek

Spojené státy poskytly či slíbily Ukrajině vojenskou pomoc za 37 miliard dolarů (814 miliard korun). Její součástí jsou i moderní zbraně jako raketomety HIMARS či těžké tanky M1 Abrams.

Podpora pro dodávky zbraní se mezi Američany v uplynulém roce příliš nezměnila – loni v květnu s nimi souhlasilo 60 procent lidí.

Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams je také součástí americké vojenské pomoci Ukrajině.

Výrazně se ale proti loňskému květnu snížila podpora sankcí proti Rusku, a to ze 71 procent na 58. Může za tím stát obava Američanů z růstu inflace, soudí experti.

Podle analytika Samuela Charapa výsledky průzkumu ukazují, že se dosud neprojevila mezi Američany „únava z Ukrajiny“. Podpora pomoci Ukrajině by ale mohla klesnout, kdyby se válka v Evropě protáhla nebo kdyby se vojenská pomoc stala námětem politických rozepří mezi demokraty a republikány, píše agentura AP.

Drtivá většina Američanů si myslí, že válka na Ukrajině je neospravedlnitelná, a zhruba tři čtvrtiny respondentů se domnívají, že by Spojené státy v konfliktu a jeho řešení měly sehrát nějakou roli.

Foto: Profimedia.cz

Americká bojová vozidla pěchoty M2 Bradley.

Velká většina respondentů si také myslí, že se Rusko dopustilo na Ukrajině válečných zločinů. Rusko má u Američanů velmi špatnou pověst. Přes 60 procent respondentů se domnívá, že Rusko je nepřítelem či hlavním nepřítelem USA, a zhruba polovina oslovených se obává vlivu Ruska ve světě. Pouze osm procent Američanů má kladné mínění o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Rusy pak kladně hodnotí polovina Američanů a 17 procent respondentů je opačného názoru.

USA už nevadí dodávky F-16 na Ukrajinu. Pilotům stačí čtyři měsíce výcviku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám