Hlavní obsah

Dobré zprávy z JAR: Omikron možná nebude tak závažný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Nová varianta koronaviru omikron se sice rychle šíří, ale způsobená infekce možná nebude tak závažná, jako u předchozích variant. Naznačují to zprávy z nemocnic v Jihoafrické republice, kde omikron jako první zachytili. Na jejich covidových odděleních je téměř totožná situace jako při minulých vlnách, informuje deník New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Testování v laboratoři v Johnnaseburgu

Článek

Na úvod je důležité připomenout, že se skutečně jedná pouze o předběžné informace. Očekává se, že detailní zmapování toho, jak se omikron chová a co způsobuje, bychom měli znát někdy v půlce prosince.

Nárůst o 3900 procent

Křivka případů covidu-19 vystřelila v téměř 60milionové JAR zhruba v půlce listopadu. Zatímco 14. listopadu byl sedmidenní průměr nakažených 4,09 na milion obyvatel, k 5. prosinci už byla tato hodnota na 167. To je nárůst o více než 3900 procent.

Světová zdravotnická organizace (WHO) obdržela od tamních zdravotníků první zprávy o variantě omikron 24. listopadu, o dva dny později s nimi seznámila svět, který se obratem začal opět uzavírat.

JAR chystá nemocnice na čtvrtou vlnu. Převažuje omikron, uvedl prezident Ramaphosa

Zahraniční

Teď to ale vypadá, že by průběh covidu způsobený touto novou variantou nemusel být horší než u již známých forem, i když se bezpochyby více šíří.

Lékaři z Pretorie: Doba hospitalizace se snížila

Lékaři z velkého nemocničního komplexu v Pretorii uvádí, že pacienti s omikronem byli méně nemocní než ti, které ošetřovali dříve. Většina jejich nakažených pacientů byla přijata z jiných důvodů a netrpěla žádnými příznaky covidu.

Ze 166 pacientů s koronavirem přijatých od 14. listopadu do 29. listopadu do nemocničního komplexu byla průměrná doba hospitalizace 2,8 dne a méně než 7 procent zemřelo. V předchozích 18 měsících byl průměrný pobyt těchto pacientů v nemocnici 8,5 dne a 17 procent z nich zemřelo.

Tato zjištění jsou však předběžná a neprošla recenzním řízením, upozorňuje americký deník New York Times. Data je tedy potřeba brát s rezervou, i když o „povzbudivých závěrech“ hovořil v souvislosti s omikronem i hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci.

Izraelský kardiolog mohl nevědomky šířit omikron

Koronavirus

Jihoafrické úřady reportují data o hospitalizacích vždy až po týdnu, tudíž není jasné, jak se šíření omikronu do tohoto měřítka promítlo. Na oficiálních vládních stránkách však k 6. prosinci svítí „míra zotavení: 94,2 procenta“. Pro porovnání, přesně před měsícem, tedy před nástupem nové vlny, to bylo 96,4 procenta.

Vzhledem k tomu, že byla varianta objevena teprve před dvěma týdny, nelze zatím dělat závěry ani z počtu úmrtí, jelikož ta rovněž naskakují až se zpožděním. Na druhou stranu lze konstatovat, že míra úmrtí s covidem-19 navzdory prudkému nárůstu případů neroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám