Hlavní obsah

JAR chystá nemocnice na čtvrtou vlnu. Převažuje omikron, uvedl prezident Ramaphosa

Johannesburg

Jihoafrická republika chystá nemocnice na čtvrtou vlnu nemoci covid-19. Varianta koronaviru omikron už převažuje ve většině provincií, upozornil v pondělí jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, kterého citovala agentura Reuters.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Článek

Minulý týden stoupl v JAR počet nově zaznamenaných případů z 2300 v pondělí na více než 16 tisíc v pátek.

Podle Ramaphosy je nárůst počtu nakažených koronavirem velmi znepokojivý a prezident proto vyzval obyvatele, aby se nechali očkovat.

JAR má podle jeho slov dostatečné množství dávek vakcíny a očkování je zásadní pro ekonomickou obnovu země.

U omikronu je třikrát vyšší riziko reinfekce, obávají se v JAR

Svět

V týdenní zprávě rovněž sdělil, že vláda brzy svolá setkání národní rady pro boj s koronavirem, která vyhodnotí stav pandemie. „To nám umožní přijmout jakákoli další opatření, která jsou nutná, aby lidé zůstali zdraví a v bezpečí,” dodal.

Jako první variantu omikron zjistily v listopadu Jihoafrická republika a Botswana. Odkud přesně se ale omikron rozšířil, není stále jasné.

Na svém území už tuto variantu potvrdilo více než 20 zemí, zatím se ale u pacientů, kteří onemocněli covidem-19, většinou neobjevily vážné symptomy.

Izraelský kardiolog mohl nevědomky šířit omikron

Koronavirus

V JAR, která má asi 60 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazily více než tři miliony lidí a téměř 90 tisíc zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám