Hlavní obsah

Do Běloruska dorazil konvoj wagnerovců, Ukrajina nevylučuje provokace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konvoj wagnerovců sestávající z nejméně šesti desítek různých typů aut zaznamenali v sobotu pozorovatelé na území Běloruska. Podle agentur Unian přesun žoldáků z Ruska na běloruské území potvrdili také ukrajinští pohraničníci, kteří situaci sledují.

Foto: Voen Tv/belarusian Defence Minis, Reuters

Příslušník Wagnerovy skupiny na snímku zveřejněném běloruským ministerstvem obrany předává své zkušenosti běloruským vojákům při cvičení u města Asipovičy

Článek

Strážci ukrajinských hranic podle agentury nevylučují provokace na bělorusko-ukrajinské hranici.

„Pokus o průnik wagnerovců z Běloruska na Ukrajinu se jeví reálný, ale pouze v případě, že by (ruský prezident Vladimir) Putin chtěl žoldáky fyzicky zlikvidovat,“ nechal se ale s určitou nadsázkou slyšet Roman Kostenko z vedení ukrajinské tajné služby SBU.

Bělorusko už v pátek oznámilo, že u města Asipovičy, které leží asi 90 kilometrů od Minsku, se koná vojenské cvičení, do něhož se wagnerovci zapojili coby instruktoři.

Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko sdělil, že z Běloruska se stáhli téměř všichni vojáci pravidelné ruské armády.

„Ještě nedávno jsme evidovali kolem dvou tisícovek ruských vojáků, nyní se ale odehrála další rotace a prakticky všichni se z běloruského území stáhli,“ sdělil Demčenko.

Minsk i Moskva v uplynulých týdnech naznačovaly, že by se ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny mohli po své krátké vzpouře proti ruskému armádnímu vedení, kdy podle Unian dokázali zničit až tucet letadel ruských vzdušných sil i s jejich posádkami, přesunout právě do Běloruska.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin odpovídá na dotazy novinářů

Putin wagnerovcům na setkání v Kremlu pouhý týden po jejich rebelii nabídl, že je zaměstná a ponechá jim rovněž jejich dosavadního skutečného velitele s volacím jménem „Sedoj“ neboli Andreje Troševa. Šéf žoldnéřů Jevgenij Prigožin s tím podle deníku Kommersant nesouhlasil.

Putin prý v Kremlu nabídl wagnerovcům další bojové angažmá, Prigožin to odmítl

Evropa

Jeho osud i osud některých bojovníků zůstává nejasný. Ohledně Prigožina se dokonce spekuluje, zda je vůbec živ.

Po tažení wagnerovců na Moskvu se o Prigožinově pobytu příliš mnoho neví. Azyl měl najít v Bělorusku, ovšem dosud nikdo nepotvrdil, že by ho v zemi autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka někdo viděl. Na svém účtu na sociální síti Telegram, kde býval v uplynulých měsících aktivní, má poslední příspěvek z 26. června, dva dny po vzpouře.

Foto: Telegram/Tisková služba Prigožina

Velitel ruské vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin po odvolaném pochodu na Moskvu

Spekulace o tom, že by šéf wagnerovců mohl být v Bělorusku, rozvířila nově fotografie, která se začala šířit po sociálních sítích a která zachycuje muže podobného Prigožinovi, jak sedí v jakémsi stanu na lůžku oblečený ve spodním prádle. Kdy měl být snímek pořízen a zda je na něm skutečně Prigožin, není jasné.

Bělorusko je blízkým spojencem Ruska a podporuje ho i v jeho invazi na Ukrajinu. Své vlastní vojáky do války proti Ukrajině sice nevyslalo, ale poskytlo Moskvě k útoku proti sousední zemi své území a letecké základny. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev a ruské síly také Ukrajinu z běloruského území opakovaně ostřelovaly.

Kde je Prigožin? Internetem koluje údajná fotka šéfa wagnerovců ve spodkách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám