Hlavní obsah

Kde je Prigožin? Internetem koluje údajná fotka šéfa wagnerovců ve spodkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tažení wagnerovců na Moskvu na konci června, které záhy skončilo, se jméno jejich majitele Jevgenije Prigožina objevuje ve veřejném prostoru spíše sporadicky. Množí se proto spekulace, kde je a zda je vůbec živ.

Foto: koláž

Vlevo Jevgenij Prigožin na snímku jeho tiskové služby, vpravo snímek ze sociálních sítí, který ho má údajně zachycovat

Článek

Po tažení wagnerovců na Moskvu se o Prigožinově pobytu příliš mnoho neví. Azyl měl najít v Bělorusku, ovšem dosud nikdo nepotvrdil, že by ho v zemi autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka někdo viděl. Na svém účtu na sociální síti Telegram, kde býval v uplynulých měsících aktivní, má poslední příspěvek z 26. června, dva dny po vzpouře.

Už dříve se objevila informace, že pět dní po vzpouře jednal majitel žoldnéřské skupiny přímo v Kremlu s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem nebo že se na začátku července objevil v Petrohradu.

Spekulace o tom, že by mohl být v Bělorusku, rozvířila nově fotografie, která se začala šířit po sociálních sítích a která zachycuje muže podobného Prigožinovi, jak sedí v jakémsi stanu na lůžku oblečený ve spodním prádle. Kdy měl být snímek pořízený a zda je na něm skutečně Prigožin, není jasné.

Wagnerovci mají cvičit běloruskou armádu

Válka na Ukrajině

Nezávislá běloruská zpravodajská agentura Nexta ke snímku připsala komentář, že šéf wagnerovců zřejmě dorazil do Běloruska. Jeho žoldnéři už tam totiž mají cvičit běloruské vojáky.

Putin sice podle deníku Kommersant měl při setkání s Prigožinem nabídnout wagnerovcům další bojové angažmá, jeho donedávný společník však měl tuto nabídku odmítnout.

Běloruská skupina Hajun už dříve informovala, že ve středu na vojenském letišti Mačuliščy nedaleko Minsku přistálo ve středu ráno Prigožinovo letadlo. Zda v něm ale šéf wagnerovců byl, není jasné.

K fotografii skupina uvedla, že by mohla pocházet z běloruského města Asipovičy.

Jasnou představu o místě Prigožinova pobytu má americký generál ve výslužbě Robert Abrams. „Osobně si myslím, že je někde ve vězení. Pokud ještě vůbec žije,“ uvedl pro ABC News.

Podle Abramse se vznáší otázka také nad Prigožinovým setkáním s Putinem. Kreml ho sice potvrdil, ale nezveřejnil jediný snímek. „Byl bych překvapen, kdybychom se nějakého důkazu dočkali. Podle mě to je šaráda,“ dodal.

Putin prý v Kremlu nabídl wagnerovcům další bojové angažmá, Prigožin to odmítl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám