Hlavní obsah

Putin prý v Kremlu nabídl wagnerovcům další bojové angažmá, Prigožin to odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl na setkání v Kremlu dle vlastního tvrzení bojovníkům Wagnerovy skupiny, že je zaměstná a ponechá jim rovněž jejich dosavadního skutečného velitele s volacím jménem „Sedoj“, neboli Andreje Troševa. Udělal tak pouhý týden po jejich neúspěšném tažení na Moskvu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin odpovídá na dotazy novinářů

Článek

Napsal to prominentní reportér ruského listu Kommersant Andrej Kolesnikov s tím, že mu situaci Putin osobně popsal poté, co prezidenta „odchytil“ na chodbě ruského Centra mezinárodního obchodu.

„No tak jste v Kremlu,“ měl říct Putin wagnerovcům podle Kommersantu a navrhnout jim „různé možnosti jejich dalšího služebního zařazení včetně bojového nasazení“. Návrh prý za všechny smetl ze stolu jejich šéf Jevgenij Prigožin.

„Mnozí přikyvovali, když jsem to říkal. Ale Prigožin, který seděl vpředu a neviděl to, prohlásil, že ne, kluci s takovým řešením nesouhlasí,“ cituje Kolesnikov Putina. Setkání v Kremlu mělo trvat tři hodiny.

Putin: Možné členství Ukrajiny v NATO je pro Rusko hrozbou

Evropa

Na dotaz, zda se Wagnerova skupina může dál zachovat jako ucelená bojová jednotka, pak Putin zvýšeným hlasem prohlásil, že „ČVK Wagner neexistuje“. „Rusko nemá zákon o soukromých vojenských organizacích. Prostě neexistuje!“ odpověděl ruský prezident.

Proč to dosud nevadilo - wagnerovci dlouhé roky fungovali s posvěcením Kremlu v zahraničí a od minulého roku bojovali po boku pravidelné ruské armády během ozbrojené agrese proti Ukrajině -, se Kolesnikov Putina nezeptal.

„Skupina existuje, ale z právního hlediska nikoliv,“ prohlásil Putin s tím, že otázkou legalizace se bude muset zabývat dolní komora ruského parlamentu, Státní duma, a vláda.

„Situace s Wagnerovou skupinou převálcovala Vladimira Putina. Dokonce i když s tím nebude souhlasit,“ píše v závěru svého článku Kolesnikov.

Prigožin je nositelem 30 vyznamenání, ukázalo jeho sako. Má je od Putina i Šojgua

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám