Hlavní obsah

Další tragická výzva na TikToku. V Ohiu zemřel třináctiletý chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus

Třináctiletý chlapec z Ohia tragicky zahynul poté, co se předávkoval volně prodejnými léky na alergii při pokusu o splnění výzvy na platformě TikTok. Jeho pokus o vyvolání halucinací a následný pád do kómatu natáčeli kamarádi na mobil.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Jacob Stevens se účastnil „Benadryl Challenge“, nebezpečné výzvy, jejíž účastníci užívali 12 až 14 antihistaminik – šestinásobek doporučené dávky –, aby vyvolali halucinace, uvedl New York Post (NYP).

Výzva se objevila již v roce 2020, kdy dospívající na celém světě začali nahrávat své pokusy s lékem na TikToku. Benadryl je v USA volně prodejný lék, který obsahuje difenhydramin. Používá se k léčbě alergií. Při předávkování může dojít k vážným srdečním problémům, křečím, kómatu a smrti.

Jacobův otec Justin řekl webu ABC 6, že jeho syn byl předminulý víkend doma s přáteli, když se předávkoval. Na záběrech pořízených jeho kamarády bylo vidět, jak užíval prášky a jak jeho tělo začalo reagovat.

Děti v Utahu nesmějí na sociální sítě bez souhlasu rodičů. A v noci vůbec

Amerika

„Na jeho tělo toho bylo příliš,“ řekl zdrcený otec teenagera. Jacob byl následně převezen do nemocnice, kde byl napojen na přístroje. Přes veškerou snahu lékařů ale o šest dní později zemřel.

„Žádná reakce mozku, nic tam nebylo. Říkali, že ho můžeme nechat na ventilaci, že tam může ležet – ale nikdy neotevře oči, nikdy nebude dýchat, usmívat se, chodit nebo mluvit,“ popsal otec, který zároveň apeloval rodiče náctiletých: „Sledujte, co na tom telefonu dělají. Promluvte si s nimi o situaci. Chci, aby všichni věděli o mém synovi.“

Justin navíc žádá zákonodárce, aby zavedli věková omezení na volně prodejná léčiva, chce také, aby TikTok zavedl záruky bezpečnosti, včetně požadavku, aby uživatelé před vytvořením účtu poskytli identifikační údaje.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

NYP připomíná, že Jacob není první obětí Benadryl Challenge. V srpnu 2020 se lékem smrtelně předávkovala 15letá dívka, taktéž při pokusu o kaskadérský kousek. Výrobce léku firma Johnson & Johnson poté vydala veřejné doporučení: „Trend Benadryl TikTok je extrémně znepokojivý, nebezpečný a měl by být okamžitě zastaven.“

Nebezpečné výzvy i v Česku

V březnu se objevila informace o úmrtí v souvislosti s výzvou na TikToku i v České republice. Jedenáctiletý školák se údajně uškrtil doma na pásku od kimona, když zkoušel nebezpečnou hru Blackout Challenge šířenou především prostřednictvím sociální sítě TikTok.

V únoru na nebezpečí upozornil server E-Bezpečí. „Jednou z výzev, která se opět po čase dostala do České republiky, představuje tzv. blackout challenge, která je známá také jako choking game. Její podstatou je škrcení – ať už skupinové, či individuální – přičemž výzva velmi často končí bezvědomím (a v některých případech i úmrtím) dítěte. V E-Bezpečí jsme se touto výzvou zabývali hned několikrát, existuje totiž již mnoho let a mění se pouze její název,“ varuje web s tím, že k dětem se výzva dostává zejména prostřednictvím TikToku.

Jedenáctiletý chlapec se v Jičíně uškrtil. Spekuluje se, že zkoušel výzvu z TikToku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám