Hlavní obsah

Clinton požaduje uzavření Guantánama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/WASHINGTON

Bývalý americký prezident Bill Clinton se vyslovil pro uzavření vojenské základny Guantánamo na Kubě. Armáda Spojených států tam bez soudu zadržuje více než 500 mužů, které viní z vazeb na nejrůznější teroristické organizace. Clinton kritiku vyslovil v rozhovoru pro deník The Financial Times (FT). Stal se tak jedním z nejvlivnějších odpůrců Guantánama v USA.

Článek

Clinton pro FT uvedl, že by základna měla být "zcela uzavřena nebo vyčištěna". Přidal se tak ke stále hlasitější kritice zaznívající v USA zejména mezi demokraty. Ti poukazují na porušování lidských práv zadržovaných osob, které jsou bez soudu na Kubě často i více než tři roky. Zdůrazňují také, že USA tímto nedodržují většinu uzavřených mezinárodních dohod.

Clinton: jsou tam i nevinní

"Je na čase ukončit proud příběhů o mučení lidí," uvedl Clinton pro FT s tím, že Guantánamo s sebou přináší i další otázku - zda lze porušováním práv vězňů viněných z vazeb na teroristy vyhrát válku proti terorismu.

Podivil se také nad tím, jak byli vojáci a vojenské zdroje "velmi výmluvné" a ochotné mluvit o trýznění zajatců na veřejnosti a v médiích.

Clinton dále zdůraznil, že "když někoho mučíte, řekne vám, co budete chtít slyšet, a to jen proto abyste už přestali". Konstatoval také, že někteří lidé mohou být na Guantánamu vězněni jaksi omylem, a nikdo se to nedozví. "Jste-li nevinný chlapík a ve vězení, měl by se tím někdo zabývat," pokračoval. Zdůraznil, že při neexistenci soudů se o "vaší nevinně nikdo nedozví".

Gulag nové doby

Existence vojenské základny na Kubě kritizují ochránci lidských práv od samého počátku, tj. od konce roku 2001. Poukazují na skutečnost, že dosud neproběhl ani jeden soud.

USA muže označují za "nepřátelské bojovníky"; nepřiznaly jim ani práva vycházející ze Ženevské konvence zaručující lidské zacházení se zajatci.

Mezinárodní organizace Amnesty International dokonce Guantánamo označila za "gulag naší doby". Podobné srovnání použil minulý týden i americký demokratický senátor Dick Durbin. Ten armádu USA přímo obvinil z používání praktik, jaké byly běžné za diktatur Adolfa Hitlera a Josifa Vissarionoviče Stalina. Pro uzavření Guantánama se vyslovil i jeho kolega, demokratický senátor Joe Biden. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Odvoláni tři členové tribunálu na Guantánamu

Tři z šesti amerických důstojníků, kteří zasedají ve vojenském tribunálu, jenž soudí zajatce v táboře na základně Guantanámo na Kubě, byli ve čtvrtek odvoláni...

Výběr článků

Načítám