Hlavní obsah

Cítíme se zrazení, zoufají si vojáci v podzemí Azovstalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na betonové podlaze, s amputovanými končetinami omotanými špinavými obvazy, s otevřenými hnijícími ránami, mezi hadry a odpadem leží v podzemí mariupolské ocelárny Azovstal vojáci, kteří tento ukrajinský přístav u Azovského moře bránili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Budeme bojovat, dokud bude potřeba, vzkazuje zástupce velitele pluku AzovVideo: Reuters

 
Článek

Otřesné snímky odhalující zoufalou situaci bojovníků, kteří prosí o pomoc, zveřejnila mariupolská radnice.

Foto: Facebook Artema Ševčenka, Novinky

Zranění obránci Mariupolu v podzemí Azovstalu

Portál Ukrajinska pravda pak citoval Valeriji Karpylenkovou, příslušnici ukrajinských ozbrojených sil, podle které zranění vojáci zůstali v Azovstalu napospas svému osudu.

Koridory pro odchod z Mariupolu byly past, tvrdí tamní radnice

Evropa

„Bojovníci v Mariupolu se cítí být zrazení. Země by neměla opouštět své hrdiny,“ uvedla na Facebooku vojákyně, která dříve působila v doněcké administrativní správě.

Operují s baterkami

Zranění bojovníci, kteří v děsivých podmínkách leží v provizorním špitále ve sklepení Azovstalu, by podle ní mohli přežít, pokud by byli evakuováni. „Nutně potřebují evakuaci. Někteří umírají jednoduše jen proto, že nemají možnost se odsud dostat,“ uvedla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Azovský pluk zveřejnil záběry z provizorní vojenské nemocnice v Azovstalu těsně po bombardováníVideo: Reuters

Mnozí vojáci podle ní dávají zdravotníkům najevo, že se cítí být zrazení a opuštění. Zdravotníci podle ní musí pracovat ve „středověkých podmínkách“.

„Vojáci leží na zemi. Ten, co má jednu ruku, roznáší vodu ležícím. Leží a poslouchají, jak budovy drtí střelba a bomby z letadel. Zasloužili by si péči po zranění, ale lékaři stačí jen řezat a zašívat,“ bylo napsáno na profilu se jménem Nava Mrpl UA.

Azovstal – poslední bašta ukrajinského odporu se ukrývá v podzemním komplexu

Evropa

„Lékaři operují mnohdy jen s baterkou na čele. Pracují nepřetržitě 24 hodin. Chybějí léky proti bolestem, preparáty pro anestezii, antibiotika. Proto i po úspěšné operaci je vysoké riziko otravy krve a nekrózy tkáně,“ citovala Ukrajinska pravda obránkyni Mariupolu.

Na osvobození nemají síly

Ukrajinská armáda hlásí, že navzdory tvrzení ruského prezidenta Putina, že útok na továrnu zastavil, jen v noci na úterý tam ruské síly podnikly přinejmenším 35 leteckých úderů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v minulých dnech prohlásil, že Ukrajina zatím nemá dostatek prostředků k vojenské operaci pro odblokování Mariupolu.

„Jestli jsme nyní připraveni? Ne. Nevěřte nikomu: k vojenskému odblokování nejsme připraveni,“ řekl při setkání v kyjevském metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám