Hlavní obsah

Čína v OSN podpořila rezoluci označující Rusko za agresora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína opustila praxi, kdy se v OSN při rozhodování o dokumentech se silnými formulacemi ohledně ruské invaze na Ukrajinu zdržela hlasování. Upozornil na to v pondělí nezávislý ruský server Moscow Times s tím, že Peking například podpořil rezoluci Valného shromáždění OSN, kde je Rusko označeno jako „agresor“.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Čínský zástupce při OSN Čang Ťün na zasedání Rady bezpečnosti

Článek

Server se odvolává na informace, které zveřejnilo islandské zastoupení při světové organizaci. Jde o dokument označený kódem A/77/L.65 a nazvaný „Spolupráce mezi OSN a Radou Evropy“. Hovoří se v něm o „bezprecedentních výzvách“, kterým čelí Evropa „po agresi Ruské federace proti Ukrajině a předtím proti Gruzii“.

Zmíněná rezoluce současně vyzývá k nápravě škod způsobených obětem ruské vojenské agrese a k „postavení před soud všech, kdo se provinili porušením norem mezinárodního práva“.

Citovaný server dodává, že pro rezoluci hlasovaly kromě Číny také Kazachstán i další postsovětské republiky s výjimkou Tádžikistánu a Uzbekistánu, jež se hlasování zdržely. Dokument ale podpořily i země, které ruské úřady označují za „přátelské“, konkrétně Indie, Brazílie a Turecko.

Zelenskyj a Si Ťin-pching si konečně zatelefonovali

Svět

Vysloveně proti bylo jen pět států – kromě Ruska a Běloruska ještě Demokratická republika Kongo, Nikaragua a Sýrie. Pro rezoluci hlasovalo celkem 122 zemí.

Foto: Organizace spojených národů

Čína je mezi státy, které hlasovaly pro dokument označující Rusko za agresora

Stálý zástupce Ukrajiny při OSN Serhij Kislica k tomu poznamenal, že ruští diplomaté se ze zmíněné rezoluce pokoušeli odstranit formulaci se slovem „agrese“, avšak neuspěli.

Ruská mise při OSN v oficiálním prohlášení uvedla, že dotyčný odstavec je „extrémně zpolitizovaný“ a že „nemá s otázkami rezoluce nic společného“. Zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja obvinil autory textu, že „záměrně mlčí o osm let staré válce Ukrajiny proti obyvatelům Donbasu“ a že OSN „také ignorovala agresi NATO proti bývalé Jugoslávii“.

Čína může být prostředníkem při řešení války, míní náměstek ukrajinského ministra zahraničí Melnyk

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám