Hlavní obsah

Zelenskyj a Si Ťin-pching si konečně zatelefonovali

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu telefonicky mluvil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. První přímý kontakt mezi oběma státníky od začátku ruské invaze na Ukrajinu potvrdil jak Kyjev, tak čínská státní média.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Měl jsem dlouhý a smysluplný telefonát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem,“ napsal Zelenskyj na Twitteru. „Věřím, že tento rozhovor, stejně jako jmenování ukrajinského velvyslance v Číně, dají silný impuls rozvoji našich bilaterálních vztahů,“ dodal.

Zatímco Ukrajina vyšle do Pekingu velvyslance, Čína vyšle na Ukrajinu zvláštní představitele a bude jednat se všemi stranami v zájmu ukončení krize, řekl podle státní agentury Nová Čína Si Ťin-pching Zelenskému.

Zelenského mluvčí Serhij Nikiforov uvedl, že diskuse trvala téměř hodinu, a dodal, že podrobnosti prozradí později.

Telefonát komentovala i mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing, která odmítla, že by Peking válku na Ukrajině využíval k dosažení vlastních cílů. To naznačil v rozhovoru pro Politico český prezident Petr Pavel.

Lavrov zkritizoval Pavla za výrok o Číně. Klaun k smíchu, vrací mu Lipavský

Válka na Ukrajině

„Čína poskytla Ukrajině několik dávek humanitární pomoci a bude i nadále poskytovat pomoc podle svých nejlepších schopností,“ vzkázala také na Twitteru.

Až po návštěvě u Putina

Čína, která je považována za blízkého spojence Ruska, v únoru zveřejnila svůj plán na ukončení války na Ukrajině. Zelenskyj dříve uvedl, že Kyjev by měl s Pekingem na mírovém plánu spolupracovat, byť zároveň upozornil, že s některými body nesouhlasí.

Si na začátku tohoto měsíce prohlásil, že je ochoten se Zelenským hovořit. Ten předtím opakovaně žádal čínského vůdce o jednání a pozval jej na návštěvu Ukrajiny. Si to tehdy odmítl a místo toho v březnu navštívil v Moskvě ruského prezidenta Vladimira Putina.

Konec sankcí, příměří a zahájení jednání. To je čínský plán na ukončení války

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám