Hlavní obsah

Čína může být prostředníkem při řešení války, míní náměstek ukrajinského ministra zahraničí Melnyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína by mohla sehrát roli zprostředkovatele při řešení ruské agrese proti Ukrajině. Prohlásil to náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk, jenž v minulosti proslul ostrými výroky na adresu řady německých politiků.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Melnyk

Článek

„Není to nereálné,“ řekl Melnyk v rozhovoru pro média německé skupiny Funke. „Číňané samozřejmě sledují své vlastní zájmy. Věřím však, že spravedlivé mírové řešení a konec bojů jsou v zájmu Pekingu více než toto masivní nekonečné zemětřesení pro celý světový řád,“ dodal Melnyk, jenž během své diplomatické mise v Berlíně ostře vyčítal německé vládě neochotu dostatečně pomoci Ukrajině v boji proti ruské agresi.

Nedávný telefonát ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem označil Melnyk za „velký krok kupředu“ k posílení vztahů Kyjeva s Pekingem a ukončení ruské agrese.

Melnyk připustil, že postoj Číny se „samozřejmě“ může lišit od postoje Ukrajiny. „Pro Kyjev je stažení všech ruských jednotek z okupovaných území nezbytnou podmínkou. Koneckonců, ďábel je v detailech,“ zdůraznil Melnyk, který byl loni v létě mezi několika velvyslanci, které Zelenskyj bez udání důvodu odvolal.

Pavel v rozhovoru pro Politico: Číně se rychlý konec války nehodí

Evropa

Melnykův názor nesdílí český prezident Petr Pavel, jenž nedávno v rozhovoru s bruselským webem Politico řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, protože válka jí umožňuje nutit Rusko k ústupkům. Peking podle něj v souvislosti s konfliktem sleduje pouze vlastní zájmy a „každý den“ si z vývoje odnáší ponaučení.

„Uražená jitrnice“

Melnyk v Německu proslul několika nediplomatickými vyjádřeními. Například kancléře Olafa Scholze označil za „uraženou jitrnici“ a saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi, který navrhoval „zmrazení“ války na Ukrajině, zrušil své pozvání do Kyjeva.

Svému nástupci v Berlíně Oleksiji Makejevovi Melnyk vyčítá nedůslednost při vyžadování německé vojenské pomoci Ukrajině. „Naše ofenziva se blíží a Němci si myslí, že když nám dodali 18 tanků Leopard, tak že mají splněno a finito. Jako by se s těmito tanky dala vyhrát válka,“ řekl v rozhovoru pro týdeník Die Zeit Melnyk, jemuž kritici vyčítají také zlehčování zločinů Stepana Bandery.

Melnyk: Děkujeme za pomoc, ale zbraní potřebuje Ukrajina desetkrát víc

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám