Hlavní obsah

Chodorkovskij je v přísnější cele s jedenácti spoluvězni

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bývalý šéf ruského ropného koncernu Jukos Michail Chodorkovskij, odsouzený koncem května za daňové podvody k devíti letům odnětí svobody, byl přeložen do cely s přísnějším režimem, kterou bude sdílet s dalšími jedenácti vězni.

Článek

Dosud byl Chodorkovskij vězněn spolu se čtyřmi odsouzenci a v cele měl k dispozici ledničku, noviny, a mohl sledovat televizi. Podle advokáta Jurije Schmidta má být tímto způsobem ztížena situace jeho klienta před odvolacím procesem, který proběhne na podzim, a je ve skutečnosti trestem za nedávné články, jež publikoval v listu Vědomosti.

Chodorkovskij v nich mimo jiné vyjádřil přesvědčení, že proces podobný jeho už dalším ruským podnikatelům nehrozí. "Státní moci chybí síla, energie i přesvědčení o vlastní práci, aby mohla zaútočit ještě na další společnosti," řekl Chodorkovskij. Jen tři dny předtím z vězení vzkázal, že politická scéna v Rusku se nevyhnutelně obrátí doleva.

Podle některých ruských poslanců může zpřísnění režimu souviset s čerstvými spekulacemi, podle nichž se Chodorkovskij rozhodl kandidovat v prosincových doplňovacích volbách do parlamentu. Dokud soudní rozhodnutí nenabylo právní moci, zákon někdejšímu magnátovi volební účast povoluje.

Chodorkovskij byl odsouzen za daňové machinace, jichž se v Rusku podle nezávislých expertů v téže době dopouštěla celá řada dalších oligarchů. Proto považují jeho kauzu spíše za politickou: magnát dráždil Kreml nejen svou štědrostí vůči opozičním stranám před parlamentními volbami, ale i projektem soukromého ropovodu do Číny.

Reklama

Související články

Chodorkovskij stráví devět let ve vězení

Kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý šéf ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij, půjde na devět let do vězení. Rozhodl o tom v úterý moskevský soud. Uznal...

Výběr článků

Načítám