Hlavní obsah

Chodorkovskij je vinen, výši trestu zatím neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevský soud už má jasno, zda a na jak dlouho odsoudil ruského magnáta Michaila Chodorkovského. Soudkyně Irina Kolesnikova jej v pondělí uznala vinným ve čtyřech ze sedmi bodů žaloby, které ho nařkly z toho, že zmanipuloval prodej továrny na hnojiva a posléze ji vytuneloval. Výši trestu soudkyně zatím neuvedla a čtení rozsudku odložila na úterý.

Článek

Bývalému majiteli ropné firmy Jukos, který je už rok a půl ve vazbě, hrozí až deset let vězení. Proces je přitom všeobecně považován za politicky motivovaný, protože Chodorkovkij podporoval opoziční liberální stranu, která soupeřila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve volbách.

Chodorkovskij měl se svým spolupracovníkem Platonem Lebeděvem prodej zmanipulovat v roce 1994. Soudkyně už uznala, že je vinen z krádeže státního majetku ve zločinném spolčení, poškození majetkových práv podvodem ve spolčení, úmyslným nerespektováním soudního příkazu a únikem daní z osobních příjmů.

Soudkyně bude rozsudek zřejmě předčítat několik dní, Jeho svazek má na výšku 25 centimetrů. Dalšími, zatím nepřečtenými, body rozsudku, jsou rozhodnutí ohledně žalob kvůli daňovému úniku u Jukosu, zpronevěry a padělání úředních listin.

Až tři dny čtení rozsudku

Chodorkovského s Lebeděvem přivezla policie k bočnímu vchodu sešlé budovy moskevského soudu ve dvou dodávkách. Budovu soudu chránily mohutněji než jindy policejní kordony, takže demonstrující příznivci Chodorkovského neměli tolik místa jako dříve.

Obvinění by mohli strávit posloucháním rozsudku podle obhájců až tři dny. Zákon říká, že Kolesniková musí odůvodnění rozsudku přečíst celé nahlas, pokud se nerozhodne omezit se jen na rozsudek a případné tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejbohatší Rus Chodorkovskij je ve vazbě

Generální ředitel ropné společnosti Jukos a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl obviněn z daňových úniků a podvodu. "Byl obviněn ze spáchání série...

Výběr článků

Načítám