Hlavní obsah

Chodorkovskij si na rozsudek ještě pár dní počká

MOSKVA

Ruský ropný magnát Michail Chodorkivskij se měl ve středu po roce a půl ve vazbě dočkat rozsudku. Moskevský soud ale rozhodnutí odložil na 16. května. Soudkyně, která případ rozhodovala, nestihla dopsat jeho odůvodnění. Chodorkovskij je souzen za podvod a daňové úniky.

Článek

Soud oficiálně odklad nezdůvodnil, na dveřích soudní místnosti nechal jen vylepený text s tím, že jednání se odkládá. O tom, že důvodem je to, že soudkyně nestihla text dokončit, řekl  médiím až Chodorkovského obhájce Genrich Padva.

On i právní zástupci dalších dvou obviněných Platona Lebeděva a Andreje Krajnova chtějí přijít do budovy soudu v původní čas soudního stání a získat přesnější vysvětlení.

Chodorkovskij a Lebeděv jsou obžalováni ze sedmi trestných činů, především z krádeže státního majetku prostřednictvím organizované skupiny a daňových úniků. Prokurátoři chtějí, aby bývalý majitel ropné společnosti Jukos byl za privatizační podvody odsouzen až na deset let.

Konec války proti oligarchům

Někteří zahraniční pozorovatelé tvrdí, že proces s Chodorkovským je mstou Kremlu za to, že se chtěl angažovat v politice proti Vladimiru Putinovi. Ruský prezident na začátku týdne řekl, že válka proti podnikatelům (tedy i oligarchům), jíž byl Putin proslulý, skončila. Někteří pozorovatelé z toho usuzují, že by Chodorkovskij mohl být osvobozen.

Soud s Chodorkovkým běžel současně s koncem společnosti Jukos. Kvůli miliardovým daňovým nedoplatkům vláda prodala jeho klíčovou část Jugansněftěgaz firmě, která se ukázala být prostředníkem ke státnímu Rosněftu. Tento krok Rusku obchodně ublížil u zahraničních partnerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám