Hlavní obsah

Britové chtěli EU od začátku podrazit, přiznal exporadce premiéra Johnsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský kabinet pod vedením Borise Johnsona vždy počítal s tím, že nebude respektovat brexitovou dohodu, kterou uzavřel s Evropskou unií (EU) po svém odchodu. V sérii velmi otevřených twitterových příspěvků to napsal Johnsonův exporadce a autor brexitové kampaně Dominic Cummings. Jeho vyjádření šokovalo irskou vládu, podle které už nelze Britům věřit.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson podepisuje dohodu o pobrexitové spolupráci mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií

Článek

Cummings zřejmě reaguje na aktuální spor ohledně severoirského protokolu, který je součástí brexitové dohody a jehož dodržování britská strana neuznává.

Mezi Severním Irskem a zbytkem britského království vytvořil hranici v moři, kvůli které musí zboží proudící z Velké Británie podstoupit byrokratické kontroly.

EU hrozí obchodní válka s Británií

Zahraniční

Podle někdejšího elitního stratéga konzervativců byla brexitová dohoda uzavřena pouze proto, aby se Británie vyvlékla z patové předvolební situace.

Počítali jsme s tím, že hned jak vypráskáme Corbyna, tak ty části dohody, které se nám nelíbily, prostě zahodíme.
Bývalý hlavní poradce britské vlády, Dominic Cummings

Johnson dojednal finální verzi smlouvy v říjnu 2019 a o dva měsíce později si ji šel nechat „posvětit” voliči v předčasných sněmovních volbách, ve kterých drtivě porazil opoziční labouristy pod vedením Jeremyho Corbyna.

„Počítali jsme s tím, že hned jak vypráskáme Corbyna, tak ty části dohody, které se nám nelíbily, prostě zahodíme,” napsal Cummings na Twitter. Podle ostrovního tisku tím myslel právě onen severoirský protokol.

Na mezinárodní právo vláda kašle

Cummings se zároveň vysmál těm, kteří varují, že porušení brexitové dohody se rovná porušení mezinárodního práva. Podle něj si „kecy o mezinárodním právu” mohou dovolit studenti na seminářích politologie, a ne vláda.

Britská vláda se chystá porušit mezinárodní právo, varuje komisařka pro lidská práva

Zahraniční

Ve středu by se měla k případné revizi vyjádřit Evropská komise, od které se ale neočekávají příliš velké ústupky. Cummingsovo vyjádření už mezitím stihlo znervóznit politiky v Dublinu.

„Tyto komentáře jsou velmi znepokojivé, protože naznačují, že tato vláda nejednala v dobré víře,” reagoval současný irský vicepremiér a někdejší ministerský předseda Leo Varadkar, který severoirský protokol osobně pomáhal vyjednávat.

Nic už se znovu projednávat nebude, odpálila Johnsona šéfka Evropské komise

Zahraniční

Podle něj by neměla tato zpráva zapadnout, protože dokazuje, že Britům nelze věřit.

„V tuhle chvíli jezdí po světě a snaží se dojednat nové obchodní dohody. Všechny země po celém světě musí vědět, že se britská vláda nutně nesnaží dodržovat slovo a dohody, které uzavřela,” neskrýval své rozhořčení Varadkar.

Reklama

Výběr článků

Načítám