Hlavní obsah

Britská vláda se chystá porušit mezinárodní právo, varuje komisařka pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Plán britské vlády nechat promlčet všechna trestní řízení související s konfliktem v Severním Irsku by mohl představovat porušení mezinárodního práva. Londýn na to upozornila komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Návrh Britů podle ní fakticky představuje bezpodmínečnou amnestii, což je nespravedlivé pro rodiny pozůstalých.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mám obavy z těchto návrhů, kterými by mohlo Spojené království porušit své mezinárodní závazky, zejména pak Evropskou úmluvu o lidských právech,” napsala Mijatovičová v dopise, na který upozornil list Guardian.

„Plošná a bezpodmínečná povaha vámi navrhované amnestie ve skutečnosti znamená, že nikdo z těch, kdo se podíleli na závazných kriminálních činech, nebude pohnán k odpovědnosti a bude beztrestný,” upozorňuje Mijatovičová.

Johnson má něco za lubem, varují Irové

Zahraniční

Londýnská vláda navrhla v červenci zrušit veškerá zbývající trestní řízení související s třicet let trvajícím konfliktem v Severnímu Irsku (známý jako The Troubles), který začal na konci 60. let a byl ukončen až Velkopáteční mírovou dohodou z roku 1998.

Johnson je pro

Amnestie by znamenala, že už v budoucnu nebude možné stíhat republikánské a loajalistické polovojenské jednotky ani tehdejší britské vojáky a policisty. Premiér Boris Johnson to považuje za příležitost udělat za krvavými irsko-irskými boji tlustou čáru.

Brexit znovu obnažil irsko-irský konflikt. Řešením může být sjednocení, říká expert

Evropa

S tím ale Mijatovičová nesouhlasí. „Kromě dopadu na dosažení spravedlnosti pro oběti a jejich rodiny (...) je to také velmi problematické z hlediska přístupu k spravedlnosti a právnímu státu,” varuje.

Během tři dekády trvajícího konfliktu na irském ostrově zemřelo více než 3500 lidí a další deseti tisíce byly zraněny.

Na návrh na promlčení zbývajících trestních řízení se jednotně nedívají ani na britských ostrovech. Zatímco řada konzervativních poslanců ve Westminsteru ho vítá, na druhou stranu ho jasně odmítla jak irská vláda, tak pět hlavních stran v Severním Irsku. Podle nich jde o „de facto amnestii pro vrahy”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám