Hlavní obsah

„Následky destrukce neseme my.“ Palestinci v Gaze vystupují proti Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti Hamásu se staví mnozí palestinští civilisté. Už téměř měsíc žijí v každodenním strachu. Nemají dostatek vody a potravin. Opakovaně jsou bez signálu a elektřiny. Mnozí z nich vědí, že vystoupit proti Hamásu je nebezpečné. I když čísla udávaná teroristickým hnutím Hamás nelze přesně ověřit, umírají tisíce lidí.

Foto: Fatima Shbair, ČTK/AP

Palestinský civilista v rozbombardovaném domě v Pásmu Gazy

Článek

Hamás má zcela určitě podporu části obyvatel, je však jisté, že ne všichni Palestinci jsou z jeho nadvlády nad Pásmem Gazy nadšeni. Mohutný výbuch v jedné z nemocnic v Gaze, ke kterému došlo 17. října, spustil mezinárodní debatu o tom, kdo za činem stojí. Izraelská a palestinská strana se obvinily navzájem. Později vyšlo najevo, že šlo s největší pravděpodobností o palestinskou raketu, která selhala.

„Není to kvůli válce? Není to kvůli Hamásu? Hamás nese zodpovědnost za boje, ale ty následky neseme my,“ řekl palestinský civilista v podcastu Hlasy z Gazy, za kterým stojí deník Free Press ve spolupráci s Centrem pro mírovou komunikaci – organizací působící na Blízkém východě a v Severní Africe a snažící se o „odvrácení rozdělujících ideologií“.

Bože, to to nemohlo vybuchnout jinde? Izrael zveřejnil nahrávku operativců Hamásu po explozi v nemocnici

Svět

Civilisté trpí, zatímco velitelé žijí v katarských sídlech

„Teď se nacházíme v situaci destrukce. Tu tíhu nenese Hamás. Neseme ji my. Naše domovy, naše budoucnost. Nic z toho Hamás nenese. Ale my ano,“ pokračoval muž. Za zabíjení jsou podle něj zodpovědní političtí činitelé Hamásu, kteří žijí v Kataru a v Turecku v honosných sídlech, zatímco palestinští civilisté trpí. Podle něj je jakýkoli odpor marný.

„A mimochodem, pokud lidé někdy chtěli říct ne, jako v protestním hnutí ‚Chceme žít‘, ke kterému se mnozí přidali, byli uvězněni, uneseni nebo zbiti. Je zakázáno říct ne, je zakázáno vyjádřit svůj názor, je zakázáno říci, že jste proti tomu, co se děje,“ zakončil Palestinec. Měl na mysli protesty z roku 2019, kdy tisíc Gazanů pokojně protestovalo proti vládě Hamásu. Hamás demonstraci potlačil, protestující a jejich rodiny uvěznil a mučil.

Další oslovený muž popsal svou obavu, že mezinárodní pomoc pro lidi v Pásmu Gazy se nedostává k těm, kteří to potřebují. „Když Hamás rozděluje pomoc, dostanou ji jen členové Hamásu,“ říká. Stejně tak je to podle něj i se zdravotnickým systémem, rodinám Hamásu se dostává přednostní péče.

Sociálními sítěmi v posledních dnech koluje video, které zachycuje ženu plačící nad mrtvým, jenž je vedle ní v bílém pytli. Když naříkající žena řekne: „Tohle všechno kvůli těm psům z Hamásu!“, ihned jí jeden z přítomných mužů zakryje ústa. Zatím není zcela zřejmé, kdy bylo video pořízeno.

Proti Hamásu vystoupil také syn jednoho ze zakladatelů tohoto teroristického hnutí, Mosab Hassan Yousef. V několika rozhovorech, které poskytl světovým médiím, popsal svou zkušenost, sám byl po boku svého otce součástí Hamásu dlouhé roky. „Pokud Hamás nezničíme teď, následující konflikt bude ještě horší,“ řekl 26. října v britském pořadu Uncensored.

„Nepotřebuji, aby mi někdo z jiné strany světa nebo někdo z Londýna vysvětloval, co je problémem palestinského dítěte. Palestinské děti a celá společnost byla zajata těmito kriminálníky a každý, kdo se k nim přidá, je součástí jejich zločinů. Hamás využívá civilisty jako lidský štít. To je fakt,“ pokračoval.

Upozornil, že Izraelci vyzývají civilisty, aby opustili budovy, než je začnou bombardovat. A že Hamás je podle něj ten, kdo blokuje silnice a zabraňuje civilistům v evakuaci do bezpečných zón.

„Izrael nežízní po palestinské krvi. Lidé po světě skandují ‚svobodná Palestina‘ a přitom netuší, co to Palestina je. Já jsem Palestinec a říkám: dost Hamásu. Dost zkorumpovaného politického vedení, které naše lidi vede do zkázy. Palestinské děti potřebují vzdělání, bezpečí, potřebují život,“ zakončil.

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Hlas na poušti

Reklama

Výběr článků

Načítám