Hlavní obsah

Zesílíme bombardování Pásma Gazy, oznámil Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda oznámila, že od soboty zesílí bombardování Pásma Gazy v přípravě na další fázi ofenzivy proti tomuto území ovládanému palestinským radikálním hnutím Hamás. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího Daniela Hagariho.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Kouř po jednom z izraelských leteckých útoků v Pásmu Gazy

Článek

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant v pátek uvedl, že cílem kampaně je zničit infrastrukturu Hamásu a hnutí zcela zlikvidovat. Součástí operace jsou letecké údery, zahájené po smrtícím útoku hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, a později lze očekávat pozemní operaci.

Na dotaz ohledně možné pozemní invaze do Gazy Hagari v sobotu novinářům řekl, že armáda se snaží vytvořit pro operaci ideální podmínky.

„Zesílíme údery, abychom minimalizovali nebezpečí pro naše vojáky v příštích fázích války,“ prohlásil Hagari, který zároveň znovu vyzval obyvatele města Gaza, aby odešli na jih pásma.

Konference bez výsledků

Účastníci sobotní mezinárodní konference o izraelsko-palestinském konfliktu, konané v Egyptě, nevydali žádné prohlášení, které by předkládalo způsoby omezení násilí a vyhlášení příměří mezi znepřátelenými stranami. Uvedly to agentury Reuters a AP.

Agentury přitom upozornily, že na schůzce chyběli zástupci stran konfliktu, Izraele a palestinského hnutí Hamás, i vysocí američtí činitelé.

Představitelé západních a arabských zemí na konferenci společně vyzývali k zajištění plynulých dodávek humanitární pomoci do Pásma Gazy, které čelí odvetnému izraelskému bombardování a blokádě po brutálním útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Foto: Mohammed Asad, ČTK/AP

Kamiony egyptského Červeného půlměsíce převážejí humanitární pomoc do Pásma Gazy přes hranici v Rafáhu

Záběry ze sobotního odpoledne ukazují kamiony proudící přes hranici v Rafáhu do Pásma Gazy, dostat se jich tam mělo 20. Zpět se pak vracely úspěšně vyložené, prázdné. OSN věří, že v neděli zamíří do palestinského Pásma Gazy druhý konvoj s humanitární pomocí, který bude podléhat mírnému kontrolnímu systému, čímž se zvýší dodávky pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám