Hlavní obsah

Zemětřesení v Sýrii připravilo o střechu nad hlavou čtvrtinu obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní zemětřesení připravilo v Sýrii o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí, odhaduje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). O domov tak přišel zhruba každý čtvrtý obyvatel této blízkovýchodní země. V roce 2022 měla země 21 milionů obyvatel.

Syrští dobrovolníci připravují masové hroby pro oběti zemětřesení.Video: Reuters

 
Článek

Na izolovaný sever země, který se už před katastrofou potýkal s důsledky více než deset let dlouhé občanské války, míří 14 nákladních aut s humanitární pomocí, v pátek podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) konvoj překročil syrsko-tureckou hranici.

Tempo pomoci Sýrii tvrdě kritizovali záchranáři ze syrské humanitární organizace Bílé přilby.

Zemětřesení postihlo především oblasti pod kontrolou povstalců, což komplikuje pomoc. Vláda země až v pátek souhlasila s poskytnutím pomoci těmto oblastem.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Syrské město Aleppo zničené bombardováním a boji a v nedávné době i zemětřesením.

Obětí pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii je už přes 23 tisíc. V Turecku počet mrtvých podle úřadů vzrostl na 19 875. V Sýrii podle posledních údajů zahynulo nejméně 3192 lidí. Konečná bilance může být ještě výrazně horší. V Sýrii už budují ve velkém hroby pro oběti, které se nepodaří identifikovat.

Jen za čtvrtek se do večerních hodin počet potvrzených obětí zvedl o pět tisíc, za pátek o dva tisíce.

Zoufalství a beznaděj zemětřesením poničené Sýrie

Zahraniční

Pomoc Sýrii

UNHCR se podle své zástupkyně v Sýrii soustředí hlavně na poskytnutí přístřeší a pomoci, jako jsou stany, plastové fólie, karimatky a zimní oblečení. Agentura připomněla, že v zemi bylo už před zemětřesením v důsledku války vysídleno 6,8 milionu lidí. Některé lidi konflikt, který začal v roce 2011, připravil o domov několikrát.

Pomoc veze i více než desítka nákladních aut. „Konvoj veze elektrické ohřívače, stany, přikrývky a další věci na pomoc lidem, kteří byli vysídleni v důsledku katastrofálního zemětřesení,“ uvedl mluvčí IOM Paul Dillon. Dodal, že pomoc směřuje do provincie Idlib.

Zemětřesení nemohlo přijít v horší dobu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám