Hlavní obsah

Zemětřesení nemohlo přijít v horší dobu

Počet obětí ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii nezadržitelně stoupá. Poslední informace hovoří o více než 5000 obětí. Turecko hlásí 3419 mrtvých a Sýrie 1602 obětí. Zraněných je přes 20 tisíc. Celkem je otřesy postiženo 13,5 milionu lidí. Záchranářům nesmírně komplikuje práci špatné počasí a podle meteorologů v postižené oblasti hrozí i sněhová bouře.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Tým záchranářů prohledává trosky budovy poničené zemětřesením ve městě Adana na jihu Turecka.

Článek

Šance na přežití lidí uvězněných v troskách se každou hodinou snižuje vzhledem k nízkým teplotám. Ohroženi jsou ale i ti, kterým se podařilo včas z domovů dostat a ničivé zemětřesení přežili. Zůstali ale na ulici jen v tom, v čem se jim podařilo uniknout z jejich domovů.

„Stěží jsme se dostali z domu,“ uvádí Neşet Güler z města Kahramanmaraş a tiskne k sobě své čtyři děti. „Naše situace je katastrofální, jsme hladoví, máme žízeň, je to šílené,“ dodává. Ve městě Kahramanmaraş se lidé shromáždili okolo rozdělaných ohňů, zabalili se do dek a snažili se alespoň trochu zahřát.

Na mnoha místech vypadl elektrický proud. To je případ provincie Hatay, jak informoval očitý svědek německou tiskovou agenturu DPA. Na čerpacích stanicích došel benzin a není co koupit. Elektřina selhala také v sousední provincii Osmaniye, uvedl reportér televizní stanice CNN Türk. Kvůli špatnému počasí je mnoho silnic neprůjezdných a velké množství skladů a zásob je nedostupných.

Na ulici plné lidí se zřítil mnohaposchoďový dům.Video: AP

Problémy s dodáním pomoci do některých regionů kvůli špatnému počasí přiznal také turecký viceprezident Fuat Oktay. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

Ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka mnoho lidí nocovalo venku, ve školách nebo mešitách. Po následných otřesech se lidé bojí vrátit do svých domovů. Je ale krutá zima a stany úřadu civilní ochrany nejenže nejsou vytápěné, ale je jich málo, píše server týdeníku Focus.

V Turecku po 27 hodinách zachránili mladou ženu, další na pomoc čekají zatím marně

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám