Hlavní obsah

Zoufalství a beznaděj zemětřesením poničené Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalství a beznaděj. Tak to vypadá v Sýrii po pondělním ničivém zemětřesení. Na 1,7 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou. Stovky lidí zůstaly uvězněny pod troskami, ale na jejich vyproštění chybí technika. Tamní nemocnice jsou přetížené. Zlepšení situace je v nedohlednu. Proti lidem se spiklo i počasí, v regionu stále sněží, teploty jsou pod bodem mrazu a uvězněným se zoufale nedostává času, píše BBC.

Následky zemětřesení v syrském AleppuVideo: Reuters

 
Článek

Čas na záchranu stovek rodin, které jsou po ničivém zemětřesení stále uvězněny pod troskami zřícených budov, se krátí, řekl Ráid Sálih, který je šéfem opoziční syrské civilní obrany, známé též jako Bílé přilby.

Problémem je, že postižená oblast je rozdělena na území kontrolované vládou a povstalci ovládanou enklávu. Hranice je přísně kontrolovaná, záchranáři ze zahraničí do oblasti nemají přístup a místní nemají k dispozici těžkou techniku. Pomoc OSN se dočasně zastavila kvůli poškození silnic a dalším logistickým problémům souvisejícím se zemětřesením.

Agentura TASS napsala, že v postižených oblastech prohledává trosky 10 armádních oddílů. Pomoc poskytne přes 300 ruských vojáků a 30 jednotek vojenské a speciální techniky.

Při zemětřesení utekli z vězení bojovníci Islámského státu

Zahraniční

Na letišti v syrské metropoli Damašku přistála letadla s pomocí z Iráku a Íránu, která dopravila do země mimo jiné potraviny, léky a přikrývky, uvádí CNN.

V zemi působí organizace Lékaři bez hranic, která pomohla několika desítkám zdravotnických zařízení, kterým darovala lékařské sady první pomoci a posílila jejich týmy dalším zdravotnickým personálem. Kromě toho týmy organizace zajistily pro vysídlené obyvatele v severozápadní Sýrii přikrývky a sady s nejzákladnějšími potřebami.

Lidé ze strachu z dalších otřesů, které pokračovaly i během dne, zůstávají venku, a to i přesto, že na místě poslední tři dny sněží a teploty klesají na nulu.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo v pondělí ráno Turecko a sousední Sýrii. Podle poslední bilance zemřelo jen v Sýrii nejméně 1602 lidí, dalších více než 3500 jich je zraněno.

Počet obětí zemětřesení může být až osmkrát vyšší, varuje WHO

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám