Hlavní obsah

Zaorálek v Teheránu: Írán se musí podílet na řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Pokud máme najít politické řešení konfliktů na Blízkém východě, musíme spolupracovat a Írán musí být součástí tohoto řešení, řekl v pondělí po jednání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Hovořili spolu o situaci v regionu, o terorismu, aktivitách Islámského státu, utečenecké krizi, ale i o restartu ekonomických vztahů Íránu a Česka.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Ministr zahraničí Lubomír Zaoralek v Íránu

Článek

„Shodli jsme se s panem prezidentem, že pokud chceme řešit utečeneckou krizi z tohoto regionu, je potřeba se zaměřit na její základní příčiny, tedy válečné konflikty v Sýrii a Iráku,” prohlásil Zaorálek.

"Dnes je Írán skutečně stabilní zemí, to můžeme vidět všude tady kolem sebe. Írán je bezpečná země, která rovněž dokázala působit jako určitý štít proti terorismu a takzvanému Islámskému státu," řekl šéf české diplomacie.

Pokud jde o spolupráci Íránu s ČR, s prezidentem Rúháním se Zaorálek podle svých slov shodl, že "základem musí být určité společné hodnoty, ke kterým se budeme hlásit". "Pan prezident mluvil o tom, že to jsou hodnoty lidské důstojnosti, že to jsou určité společné principy, které by nás měly spojovat navzdory tomu, že máme různé systémy a hlásíme se k různým náboženstvím," dodal ministr.

Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro nové obchody, které se budou moci plně rozvinout po očekávaném zrušení mezinárodních ekonomických sankcí vůči Teheránu. Ty by měly padnout díky průlomové červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

Právě obchodní kontakty, které v posledních letech utrpěly kvůli výhradám Íránu proti perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy a také kvůli západním protiíránským sankcím, mohou být podle Zaorálka důležitým prvním krokem pro zlepšení celkových vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám