Hlavní obsah

Zabili jsme 10 000 bojovníků Islámského státu, tvrdí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Více než 10 000 bojovníků Islámského státu (IS) zabily koaliční síly v Iráku a Sýrii od začátku náletů před devíti měsíci. Prohlásil to náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem (vlevo)

Článek

„Daíš (akronym z arabského názvu IS ad-daulat al-islámíja) od začátku této akce zaznamenal velké ztráty, více než 10 000. To bude mít dopad,“ řekl Blinken stanici France Inter po setkání představitelů více než 20 zemí v Paříži, kde probírali další postup proti IS.

Boj s IS však podle Blinkena brzy neskončí. „Od počátku jsme říkali, že to potrvá. Náš plán je na tři roky a teď jsme v devátém měsíci,“ poznamenal.

Generál: Armádní invaze není řešení

Velitel spojeneckých akcí, generál John Allen, v rozhovoru pro stanici France 24 na rozdíl od Blinkena nechtěl ztráty IS vyčíslovat, uvedl však, že extremisté navzdory nedávným dílčím vítězstvím ztrácejí.

Generál označil Islámský stát za hrozbu pokroku lidstva a dodal, že se jedná o široký problém, které nelze vyřešit jen vojensky. „Hovoříme také o kořenech extremismu a musíme řešit politické záležitosti, neodmyslitelnou sociální, ekonomickou i náboženskou agendu, protože jejich nahromadění vytváří prostředí pro organizaci jako Daíš,” uvedl.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Povolání amerických pozemních sil však podle něj není řešením, ačkoliv bezprostředně by přineslo jistý úspěch. „Toto jsme pochopili po vyslání vojsk do Iráku a Afghánistánu a já sám s tím mám velkou zkušenost z obou zemí: s vlastními národními silami v terénu můžete dosáhnout jistých cílů, ovšem výsledkem je často vytvoření prostoru pro radikály nebo radikalizace obyvatelstva. Nasazením pozemních sil můžete dosáhnout krátkodobých zisků, ale v konečném důsledku může toto nasazení být víc problémem než řešením,“ prohlásil Allen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám