Hlavní obsah

Vojenská rozvědka varovala Netanjahua, že prosazování sporné soudní reformy využije Hamás a Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký představitel izraelské vojenské rozvědky Amit Saar letos opakovaně varoval, že napětí na domácí politické scéně kvůli reformě soudnictví povzbuzuje Írán, Hizballáh a Hamás k vojenské akci proti Izraeli, napsal deník Ha'arec

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Saar, který stojí v čele vyhodnocovacího oddělení vojenského zpravodajství, se na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua poprvé s varováním obrátil 19. března, tedy týden předtím, než měl Knesset dostat návrh justiční reformy.

To už Netanjahu odvolal ministra obrany Jo'ava Gallanta, který vyzýval k odkladu reformy, jež se nelíbila řadě armádních představitelů. Gallant se záhy na svůj post vrátil.

„Všichni v oblasti (bezpečnostního) systému zmiňují, že je Izrael ve vážné bezprecedentní krizi, která ohrožuje jeho jednotu a oslabuje ji,“ uvedl Saar v březnovém dopisu podle listu The Times of Israel.

„Pro naše hlavní nepřátele Írán, Hizballáh a Hamás je tato slabost vyjádřením procesu končícího zhroucením Izraele. Aktuální situace je příležitostí akcelerovat a prohloubit jeho problémy,“ dodal Saar.

Druhý dopis poslal 16. července, tedy týden předtím, než Knesset schválil spornou reformu.

Saar také varoval, že politická rozdělení v Izraeli vedou zemi k tomu, aby se vzdala zvyšování bezpečnosti, a umožnila růst rizik.

Reforma byla prosazena, ale vedla ke každodenním masovým protestům.

Izraelský parlament schválil první část třaskavé reformy soudů

Blízký a Střední východ

Izrael ochromil den odporu proti vládě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám