Hlavní obsah

Včera i dnes zabíjíme velitele Hamásu. Izrael rozšířil operaci na celé Pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky obětí si vyžádaly poslední boje v Pásmu Gazy, oznámila jeho správa vedená teroristickým hnutím Hamás. Izrael v neděli večer oznámil, že rozšířil operaci proti Hamásu na celé pásmo. Letectvo oznámilo, že za den podniklo 10 000 útoků zaměřených na pozemní cíle.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský tank v Pásmu Gazy

Článek

„IDF (Izraelské obranné síly) pokračují v rozšiřování pozemních operací proti střediskům Hamásu na celé Pásmo Gazy,“ oznámil v neděli večer mluvčí izraelské armáda Daniel Hagari v Tel Avivu podle listu The Guardian.

„Včera i dnes zabíjíme velitele praporů Hamásu, velitele jednotek Hamásu a mnoho jeho operativců. Včera ráno jsme se začali posouvat na jih Pásma Gazy,“ řekl listu The Times of Israel náčelník izraelského generálního štábu Herzi Halevi.

Podle něj nebude operace na jihu o nic slabší než ta na severu: „Velitelé Hamásu se potkají s IDF.“

Tank jižně od Vádí Gaza mezi Dajr al-Balahem a Chán Junísem

Izrael provedl masivní údery na pozice Hamásu, v Pásmu Gazy zuří těžké boje

Blízký a Střední východ

Při útoku Izraelci přerušili hlavní silnici v Pásmu Gazy ze severu na jih mezi Chán Junísem a severněji ležícím Dajr al-Balahem.

Izraelské velení je přesvědčeno, že Hamás nyní řídí své operace z města Chán Junís na jihu pásma. I toto město bylo bombardováno.

Izrael proto vyzval jeho obyvatele, aby se přesunuli dále na jih k hranicím s Egyptem. Původně přitom vyzval Izrael Palestince ze severu Pásma Gazy, aby odešli na jeho jih a mnozí proto zamířili právě do Chán Junísu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vrtulník odpaluje raketu z jižního Izraele

Vzdušné útoky

Velkou roli hrálo v postupu na jih izraelské letectvo, které oznámilo, že za poslední den zaútočilo na 10 000 cílů ve spolupráci s pozemními silami. „To dělá manévry mnohem účinnějšími,“ dodal Halevi ke spolupráci letectva s pozemními silami.

IDF uvedly, že v neděli v bojích padli další tři izraelští vojáci ve věku 19, 22 a 36 let. Poslední dvě oběti jsou z řad rezervistů.

Podle Haleviho byl při jednom z náletů v neděli ráno zabit velitel Hamásu z oblasti Šatí, který byl jedním z těch, co zřejmě připravili teroristický útok na Izrael.

Ismael Savabti ze správy Hamásu, který má na starosti média, řekl televizi Al-Džazíra, že do nedělního poledne bylo za 24 hodin zabito přes sedm set Palestinců. Ministerstvo zdraví v Gaze, které je pod správou Hamásu, uvádí, že zatím bylo zabito ve válce 15 523 Palestinců, přičemž 70 procent měli být ženy a mladiství. V posledních hodinách mělo být zabito 316 Palestinců. Čísla nejde ověřit.

KOMENTÁŘ: Hamás, Hitlerjugend a nevinné děti – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám