Hlavní obsah

Izrael provedl masivní údery na pozice Hamásu, v Pásmu Gazy zuří těžké boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda masivně udeřila v noci na sobotu na cíle teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Těžké boje se odehrávají u města Gaza na severu a u města Chán Júnis na jihu oblasti. V Chán Júnisu se údajně ukrývají někteří členové vedení Hamásu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dým nad Gazou (archivní záběry)

Článek

Podle deníku The Times of Israel shodilo izraelské letectvo na toto město letáky s výzvou civilním obyvatelům, aby se z bezpečnostních důvodů přesunuli dále na jih pásma k městu Rafáh, kde je hraniční přechod do Egypta.

Boje mezi Izraelem a Hamásem se obnovily už v pátek po uplynutí týdenního příměří. Podle palestinské strany od ukončení klidu zbraní zemřelo v Gaze 184 lidí a dalších téměř 600 bylo zraněno.

Izraelská armáda neuvedla pro pokračování svých akci v pásmu žádný časový rámec. „Jsme odhodláni bojovat proti Hamásu tak dlouho, jak to bude nutné,“ zdůraznil její mluvčí Jonathan Conricus. „Nemáme jinou možnost,“ dodal mluvčí s tím, že cílem Izraele je úplné zničení Hamásu, aby hnutí už nepředstavovalo pro židovský stát žádné nebezpečí.

Conricus tak reagoval na mediální zprávy, podle nichž americký ministr zahraničí Antony Blinken při nedávných rozhovorech s izraelskými činiteli hovořil o tom, že Izrael má prý nanejvýš tři týdny na to, aby pokračoval ve válce s dosavadní intenzitou. Blinken měl říci, že si není jistý, zda židovský stát bude mít mezinárodní podporu pro boje v takovém rozsahu, jak je vedl před příměřím.

Raketový útok na okolí Damašku

Z ukončení klidu zbraní se navzájem obviňují Izraelci i Hamás. Spojené státy nyní podle Blinkena pracují s Egyptem a Katarem na zprostředkování dalšího příměří.

Izrael v noci na sobotu udeřil také na cíle v okolí syrské metropole Damašku. Tamní úřady uvedly, že většina raket byla sestřelena a že vznikly jen materiální škody.

„Izraelský nepřítel provedl letecký útok ze směru od okupovaných Golanských výšin. Cílem byla některá místa v oblasti Damašku,“ informovala syrská státní tisková agentura SANA s odvoláním na vojenské zdroje.

I nesmiřitelní protivníci se někdy stanou přáteli, řešení palestinského problému existuje, říká bývalý agent Mosadu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám