Hlavní obsah

Valné shromáždění přijalo rezoluci odsuzující USA za Jeruzalém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Valné shromáždění OSN na čtvrtečním mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států včetně České republiky se zdrželo, Slovensko rezoluci podpořilo.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Valné shromáždění OSN před hlasováním o rezoluci odsuzující postup USA v případě Jeruzaléma

Článek

Americký prezident Donald Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu.

Palestinské vedení ale považuje přijetí rezoluce za úspěch. "Hlasování je vítězstvím Palestiny," uvedl v prohlášení tiskový mluvčí Abbáse. "Budeme pokračovat v našem úsilí v OSN a na všech mezinárodních fórech, abychom ukončili okupaci a ustavili východní Jeruzalém hlavním městem palestinského státu," dodal.

"Izrael rezoluci OSN odmítá a je zároveň potěšen vysokým počtem zemí, které pro ni nehlasovaly," uvedl v prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň poděkoval zemím, které hlasovaly proti návrhu. Odmítavý postoj k rezoluci měly USA, Izrael, Guatemala, Honduras, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Togo.

ČR: Rezoluce míru nijak nepomůže

„Podle našeho názoru přijetí této rezoluce nenapomáhá blízkovýchodnímu mírovému procesu, naopak prohlubuje rozdíly mezi stranami,” řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Ze zemí Evropské unie se hlasování vedle Česka zdržely Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko a Rumunsko, proti návrhu rezoluce žádný z unijních států nehlasoval. Slovensko se přiklonilo na stranu většiny, tedy těch, kteří postoj Spojených států odsuzují.

Návrh rezoluce předložily společně Jemen s Tureckem. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že veškerá rozhodnutí týkající se statusu Jeruzaléma jsou neplatná, pokud nejsou ve shodě s příslušnými rezolucemi OSN. Dokument rovněž vyzývá všechny státy, aby do Jeruzaléma nepřesouvaly svá velvyslanectví. Trump k přípravě přestěhování ambasády vydal pokyn tento měsíc. Očekává se, že přemístění velvyslanectví může trvat i několik let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám