Hlavní obsah

Trump svými kroky kolem Jeruzaléma neplní sny Izraeli, ale hlavně vlivným evangelikálům

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco diplomatičtí experti analyzují možné dopady nové blízkovýchodní iniciativy amerického prezidenta, religionisté upozorňují na její přehlížený aspekt. Šéf Bílého domu si po­dle nich výroky o Jeruzalému snaží naklonit vlivnou voličskou skupinu – konzervativní křesťanskou pravici.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Pro tuto skupinu se v USA vžil termín „evangelikálové“ a jedním z jejich rysů je jednoznačná podpora státu Izrael. Jeho realitu ovšem i v 21. století vnímají jako naplnění staro– i novozákonních proroctví.

„Uvažování těchto věřících je ovšem ve finále znepokojivé i pro samotné Izraelce,“ napsala v analýze BBC.

V jejich představách totiž má stát Izrael nárok na celý Jeruzalém proto, že mu to pomůže zahájit opětovnou stavbu židovského chrámu, a to na místě mešity al-Aksá. Tím se ale mají – podle textů z novozákonní knihy Zjevení – nastartovat apokalyptické a převážně katastrofické události. Během nich se část Izraele konečně obrátí ke Kristu, přičemž zatvrzelý zbytek bude definitivně zatracen. Podle kritiků této bizarní víry jde jen o jinou formu antisemitismu.

Bůh také jako realitní agent?

„Představa, že si Bůh vyvolí jeden národ nad druhým a věnuje mu kus země, je urážkou božských vlastností. Ze Všemohoucího to dělá realitního agenta, který jednu skupinu lidí nadřazuje druhé,“ stěžuje si Riah Abu El-Assal, bývalý anglikánský biskup Jeruzaléma.

Radikální a apokalypticky zjitřené evangelikály ale tyto námitky nechávají chladnými. Už vznik Státu Izrael v roce 1948 interpretovali jako naplnění božích proroctví a v podpoře Izraele vystupují značně nesoudně. Například úplně ignorují osud arabských křesťanů. „Mnozí dokonce odmítají věřit, že by Arabové vůbec mohli být křesťany,“ napsala BBC.

Ve snaze dosáhnout svého se proto tito věřící pragmaticky spojili s několikrát rozvedeným provozovatelem kasin Donaldem Trumpem, jehož motivace v postoji k Jeruzalému zřejmě vůbec není náboženská. Přesto jej v listopadu 2016 podpořilo na 80 procent evangelikálů.

Hlava státu jim to nyní vrací, například pokusem vyloučit transsexuály z armády. Nejvlivnějším evangelikálním věřícím je momentálně v USA viceprezident Mike Pence. Křesťanští fundamentalisté proto nyní jásají a chválí Trumpa, že se nerozhoduje jen politicky, nýbrž teologicky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám