Hlavní obsah

V Turecku po 27 hodinách zachránili mladou ženu, další na pomoc čekají zatím marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Turecku se v úterý ráno podařilo po 27 hodinách zachránit 24letou Rumeysu Yalcinkayu. Byla pod troskami domu, který se zřítil v Kahramanmaraşu. Z trosek domů ve městě ležícím u epicentra zemětřesení se během noci podařilo zachránit čtyři lidi včetně dítěte. Desítky, možná stovky lidí však jsou stále pod troskami a nedaří se je vyprostit. V Turecku je už 3381 obětí a v Sýrii 1444.

Pátrání po obětech zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Ali Ünlü z města Adıyaman poblíž epicentra vypověděl, že pracoval celý den na tom, aby dostal z trosek svou matku, ale ani po 24 hodinách se mu to nepovedlo: „Po zemětřesení jsem běžel do matčina domu a viděl, že se zřítil. Byl jsem zničen. Čekal jsem na záchranné týmy, ale neukázaly se. Telefonoval jsem na úřady, ale všechny linky byly přerušené.“

Nakonec se dovolal, úspěšný ale nebyl: „Uvedl jsem své jméno a popis události, ale úředníci mi řekli, že všichni čekají. Od chvíle, kdy jsem volal, se nikdo neobjevil.“

Foto: ČTK/AP

Turečtí záchranáři pracují u spadlého domu v Kahtě, v provincii Adıyaman

Stěžoval si na zoufalou situaci: „Je hrozná zima a nemáme jídlo.“ Přesto dokázal pomoci: „Jeden z mých příbuzných poslal SMS, že je pod troskami a mohli bychom slyšet jeho volání. Byl velmi blízko a já jsem ho skutečně slyšel. Byl uvězněný čtyři hodiny, než jsme ho vyhrabali. Také jsme zachránili dva nebo tři další, ale to byli ti, co bydleli ve vyšších patrech. Moje matka žila v prvním patře.“

Uvedl, že pak museli přestat odstraňovat trosky, protože začalo pršet a hrozilo, že se budova bude dál hroutit: „Čekali jsme do rána, ale nikdo tu není. Záchranáři řekli, že by přijeli, ale cesty jsou zničené a nemocnice také. Zdroje jsou napjaté na maximum, ale postrádám organizaci. Uplynulo přes 24 hodin a moje matka je pořád pod troskami. Nevím, jestli ještě žije, nebo už ne.“

V hromadě trosek v provincii Hatay bylo slyšet hlas naříkající ženy, vypověděl místní obyvatel Deniz: „Dělají hluk, ale nikdo nepřichází. Jsme zničení. Pane bože… Volají nás. Říkají nám, zachraňte nás, ale my nemůžeme. Jak bychom to měli provést? Od rána tu nikdo není.“ Podobný případ je i z Kahramanmaraşu, kde žena volala zpod trosek. Dva muži ji slyšeli. „Tito lidé zápasí s časem. Umřou. Rychle vyšlete záchranný tým,“ říkají.

Situaci zavalených komplikuje špatné počasí, je zima, mrzne. Kvůli následným otřesům, z nichž nejsilnější noční měl 5,5 stupně, se lidé bojí zůstávat v budovách a noc strávili v zimě venku. „Nemůžeme jít domů. Každý se bojí,“ řekl AFP Mustafa Koyouncu, který byl se svou ženou a pěti dětmi v autě.

Foto: ČTK/AP

Turečtí záchranáři pracují u spadlého domu v Kahtě, v provincii Adıyaman

Oblasti na jihu Turecka, které jsou zemětřesením nejvíce postižené, jsou odříznuté, protože cesty jsou zničené. Krizové středisko vyzvalo lidi, kteří chtějí sami pomoci, aby deky a potraviny nosili do středisek Červeného půlměsíce.

Pomoc také komplikuje špatné internetové spojení a vypadávající mobilní sítě.

V Sýrii pomoc navíc komplikuje nedostatek paliva. „Infrastruktura je poškozená, cesty, které používáme pro poskytování humanitární pomoci, jsou poškozené, musíme být hodně kreativní v tom, jak se dostat k lidem,“ uvedl koordinátor pomoci OSN Mustafa bin Lamlih.

V Turecku bylo zachráněno zatím 7800 lidí, sdělil v úterý Orhan Tatar z tureckého krizového centra.

Zemětřesení si vyžádalo v Turecku a Sýrii 4825 obětí. V Turecku za posledních několik hodin přibylo 460 obětí, celkem jich je už 3381.

Centrální Turecko zasáhlo další zemětřesení

Zahraniční

Byla to apokalypsa, říkají lidé v Turecku a Sýrii. Zemětřesení nepřežilo přes 3760 osob

Zahraniční

Výběr článků

Načítám