Hlavní obsah

Centrální Turecko zasáhlo další zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální Turecko postihlo v noci na úterý nové zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně, uvedlo Evropské středomořské seizmologické středisko (EMSC). Jde patrně o další z následných záchvěvů půdy po zemětřesení z pondělního rána. Celkový počet obětí pondělní katastrofy přesáhl 5000.

Živě: Následky zemětřesení v Turecku Video: Reuters/AP

 
Článek

Seizmologové sérii menších zemětřesení předpokládají. Další velké zemětřesení na zlomu je podle francouzského seizmologa Martina Valléeho z pařížského Ústavu fyziky Země méně pravděpodobné. Podle něj bylo překvapivé, že po zemětřesení z pondělního rána v oblasti jihovýchodního Turecka následoval po několika málo hodinách další podobně silný otřes.

Podle Valléeho lze po jednom silném zemětřesení obecně očekávat další otřesy, které jsou však aspoň o jeden stupeň slabší. „Opakování zemětřesení se skoro stejnou silou je vzácnější fenomén, a to hlavně v případě, když už první zemětřesení je velmi silné,“ řekl Vallée francouzskému deníku Le Monde.

Naopak v okolí se pravděpodobnost velkého zemětřesení může zvýšit. Pozornost vědců se nyní zaměřuje na Istanbul, který leží u dalšího zlomu pod Marmarským mořem. Podle Valléeho nyní seizmologové nemají k dispozici tak přesné údaje, které by umožnily „jakékoliv rozhodnutí týkající se Istanbulu“. I s více údaji je však pro vědce stále nemožné předpovědět zemětřesení s takovou přesností, která by umožnila preventivní evakuaci, dodal Vallée.

Za velký počet obětí zemětřesení může nízká kvalita staveb i načasování, míní experti

Svět

Stoupají počty obětí

Poslední bilance hovoří o téměř 3419 mrtvých a 16 tisících zraněných jen v Turecku. Tam se dosud podařilo vyprostit 7840 živých lidí. V Sýrii podle posledních údajů zemřelo 1602 lidí. Celkový počet obětí bude zřejmě dále stoupat s tím, jak pokračují odklízecí práce.

Jak dlouho záchranné operace potrvají, zatím není jasné.

Naděje na záchranu uvězněných v troskách se ale po 24 hodinách od zemětřesení snižují i vzhledem k nízkým teplotám, jaké na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie momentálně panují. Meteorologové navíc varují před sněhovou bouří, která by situaci v postižených regionech mohla výrazně zhoršit, píše server týdeníku Focus.

Do Turecka na pomoc po zemětřesení přiletěly obě skupiny českých hasičů

Domácí

Výběr článků

Načítám