Hlavní obsah

USA požádaly Izrael, aby poskytl Ukrajině staré rakety země-vzduch. Ten to odmítl

Spojené státy se obrátily na Izrael, aby předal Ukrajině staré systémy protivzdušné obrany Hawk, který židovský stát získal z USA a už je vyřadil. Izrael ale dodání baterií i raket odmítl, napsal ve středu list Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz
Článek

O americké žádosti psal před dvěma týdny server Axios, kterému to potvrdili tři představitelé obou zemí.

Na izraelské ministerstvo obrany se obrátil Pentagon, protože Izrael systém už nevyužívá, vyřadil jej před deseti lety, neboť má ve výzbroji rakety Patriot a vlastní systémy Arrow, Železná kopule a Davidův prak.

Vysoce postavený představitel izraelské vlády ale potvrdil, že Izrael má ve skladech desítku baterií a stovky raket pro ně.

Izrael však jejich dodávku odmítl, vysoce postavený představitel izraelského ministerstva obrany totiž uvedl, že Izrael nic nezměnil na své politice neposkytovat Ukrajině zbraně.

Američané posílají Ukrajině granáty uskladněné v Izraeli

Válka na Ukrajině

Na Izrael přitom apeloval i americký ministr obrany Lloyd Austin, který v lednu před proizraelskou lobbystickou skupinou AIPAC řekl:

„Systémy Hawk pomohly Izraeli zajistit lepší bezpečnost během Šestidenní války a Jom-kippurské války a následně i po nich. Když Rusko krutě cílí na ukrajinská města a civilisty, pracujeme s našimi spojenci a partnery na poskytnutí schopností systému Hawk svobodné ukrajinské vládě.“

Izraelské ministerstvo obrany však postoj nezměnilo. Dodalo, že jde o zastaralý systém, který sice byl zakonzervován, ale neudržoval se, už nemusel fungovat a je zastaralý.

Toto vysvětlení ale podle serveru Axios nebylo přesné, izraelský představitel uvedl, že odpalovací zařízení by už nemuselo být možné zprovoznit, ale samotné rakety by se daly znovu opravit a používat.

Hawky dodávají Španělé

Spojené státy se se stejnou žádostí obrátily i na další země, které měly systém Hawk ve výzbroji. Španělsko už na Ukrajinu dodalo čtyři baterie a má jich dostat celkem šest. Ve Španělsku se cvičí i jejich obsluha.

Systémy Hawk stále používají Řecko, Španělsko, Rumunsko, Turecko, řada zemí na Blízkém východě včetně Spojených arabských emirátů, Jordánska a Saúdské Arábie a Iráku.

Systém Hawk vyvíjela společnost Raytheon během padesátých let a dodáván byl od šedesátých a během sedmdesátých let. Izrael ho získal, aby se mohl bránit egyptským a syrským leteckým útokům.

USA zvažují dodat na Ukrajinu starší protiletadlové střely Hawk

Válka na Ukrajině

Postupně se systém modernizoval, protože zpočátku nebyl účinný proti nízkoletícím cílům. Také se vyměňovala elektronika, elektronky vyměnily tranzistory a digitální systémy.

Postupně se vylepšoval i naváděcí systém. Poslední modernizace proběhla v devadesátých letech.

V dnešní době je systém s dosahem až 45 km účinný proti cílům letících ve výšce do 20 km považován za zastaralý, proti starším letounům, které nepoužívají vyspělé prostředky radioelektronického boje, je ale stále účinný.

Mohl by pomoci chránit Ukrajinu jak před nálety bitevních Suchojů Su-25, ale i některých typů střel s plochou dráhou letu.

USA posílají na Ukrajinu granáty ze skladů v Izraeli

List The New York Times informoval 17. ledna že z Izraele zamířilo na Ukrajinu 300 tisíc dělostřeleckých granátů, které tam měly Spojené státy uskladněné pro případ konfliktu v oblasti.

Tyto granáty mohl v nouzi používat i Izrael, ale byly majetkem Spojených států. Předchozí kabinet Jaira Lapida s převozem munice souhlasil.

Ministr obrany Benny Ganc žádost předložil izraelskému kabinetu, který tento objem munice schválil, protože nechtěl zhoršit vzájemné vztahy s USA, munice je navíc americká.

Izrael pod tlakem už pomáhá Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám