Hlavní obsah

Izrael pod tlakem už pomáhá Ukrajině

Jeruzalém

Izrael se dlouhodobě bránil vojensky pomáhat Ukrajině, nyní se však jeho postoj pomalu mění. Jeho systémy protivzdušné obrany (PVO) by Kyjevu významně pomohly, Jeruzalém však zatím blokuje i dodávky těch systémů, v nichž jsou izraelské součástky. Podle listu Ha´arec ovšem nyní částečně ustoupil.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid

Článek

Američané požadovali, aby Izrael dodal Ukrajině systémy PVO, sdělili listu tři evropští představitelé. Po bilaterálních rozhovorech ale Izraelci souhlasili jen s tím, že budou platit dodávky strategických materiálů.

Premiér Jair Lapid a ministr obrany Benny Ganc rozhodnutí podle evropských diplomatů schválili. Lapidova kancelář a izraelské ministerstvo obrany se však odmítly k tématu pro list Ha´arec vyjádřit.

List uvedl, že suma několika milionů dolarů byla poskytnuta členskému státu NATO, který je značně zapojen do dodávek vojenského vybavení na Ukrajinu. Zmíněný stát pak zakoupil strategický materiál a poslal jej Kyjevu.

Zdroje odmítly uvést, jakého druhu je zmíněný strategický materiál. List tvrdí, že to ví, z bezpečnostních důvodů to však nenapsal.

Tichá změna pozic kvůli Íránu

Podle Ha´arecu ale izraelské ministerstvo obrany zároveň zmírnilo podmínky, za kterých se mohou dodávat na Ukrajinu zbraně s izraelskými komponenty, takže například Británie už může Kyjevu posílat zbraňové systémy s izraelskými elektrooptickými systémy a systémy řízení palby.

Izrael požádal všechny strany zapojené do dodávek strategických materiálů, aby to nezveřejňovaly a aby nebyl pohněván Vladimir Putin. Izrael má s Ruskem křehkou dohodu o koordinaci kroků v Sýrii. Jeruzalém zároveň vnímá početnou židovskou komunitu v Rusku jako možné rukojmí.

Ukazuje se nicméně, že vláda premiéra Jaira Lapida zmírnila tvrdou pozici, kterou zastával jeho předchůdce Naftali Bennett. Ten jako první západní představitel navštívil po vypuknutí války Vladimira Putina a spolu s Gancem prosazovali politiku Ukrajině nijak vojensky nepomáhat. Izrael čelil kritice, že na Ukrajinu dodal jen protistřepinové vesty a přilby, ovšem používat je mohou jen záchranáři, ale ne vojáci.

Ke změně postoje vedly podle Ha´arecu zřejmě dodávky íránských dronů do Ruska, s jejichž pomocí Moskva ničí ukrajinskou infrastrukturu.

Írán s Ruskem mění drony za pomoc s jaderným programem, píše ISW

Zahraniční

ISW: Závislost Ruska na íránských zbraních se bude prohlubovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám