Hlavní obsah

Američané posílají Ukrajině granáty uskladněné v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy posílají Ukrajině zásoby své munice uskladněné v Izraeli. S odkazem na zdroje z Pentagonu to ve středu uvedl deník New York Times. O transferu zhruba 300 tisíc dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů rozhodl Washington ještě ve chvíli, kdy v čele Izraele stál Jair Lapid.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

Vztahy Izraele s Ruskem jsou od ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku pod drobnohledem a ukrajinští představitelé izraelské vládě vytýkají, že jejich zemi nabízí jen omezenou podporu a podřizuje se ruskému tlaku.

S Moskvou se totiž Izraelci snaží udržet funkční vztahy, například kvůli svým vojenským úderům na cíle v Sýrii, kde má Moskva vojáky.

Protože se válka na Ukrajině protahovala, dohodl se Pentagon s Izraelci na přesunu asi 300 tisíců střel ráže 155 mm. Podle izraelského představitele, který byl o podrobnostech jednání informován, bylo americké přání přesunout munici oficiálně předloženo v šifrovaném telefonickém rozhovoru mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a Bennym Gantzem, tehdejším izraelským ministrem obrany.

Urychlit dodávky tanků Leopard 2 může i Česko se Slovenskem, píše německý tisk

Válka na Ukrajině

Gantz následně tuto záležitost předložil vládě. Zástupci izraelského ministerstva obrany doporučili plán přijmout, aby se vyhnuli napětí s USA. Ostatně munice je pořád americkým majetkem. Tehdejší premiér Jair Lapid tak žádost schválil.

Polovina munice odeslána

Izrael důsledně odmítá dodávat zbraně Ukrajině z obavy před poškozením vztahů s Moskvou a původně vyjádřil obavy, že bude vypadat jako spoluviník vyzbrojování Ukrajiny, pokud Pentagon bude čerpat svou munici ze zásob. Přibližně polovina z 300 tisíc granátů určených pro Ukrajinu již byla odeslána do Evropy a nakonec bude dodána přes Polsko, uvedli izraelští a američtí představitelé.

Pentagon v Izraeli skladuje munici už desítky let pro své potřeby, na případnou pomoc této zemi v době války nebo na dodávky dalším spojencům. Ukrajině dodávají USA munici i ze svých zásob v Jižní Koreji.

Jestli se dají očekávat další podobné přesuny zbraní z Izraele do Ukrajiny za úřadování staronového premiéra Benjamina Netanjahua, není zřejmé. Netanjahu se během doby, kdy vedl zemi, vždy snažil mít i dobré osobní vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

V Tel Avivu demonstrovaly tisíce lidí proti nové izraelské vládě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám