Hlavní obsah

Umírněný duchovní Rúhání je novým Íránským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Dubaj
Aktualizováno

Duchovní Hasan Rúhání se v sobotu oficiálně ujal funkce íránského prezidenta. Jeho zvolení v nedávných volbách stvrdil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Uvedla to íránská státní televize. Přísahu před parlamentem a pozvanými zahraničními hosty složí Rúhání v neděli.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání (uprostřed v turbanu) při pátečním pochodu v Teheránu

Článek

"Volba kompetentního muže, který tři desetiletí sloužil (islámskému) zřízení a odolával nepřátelům coby duchovní svědčí o poselství věrnosti režimu a důvěry v duchovenstvo," napsal Chameneí podle agentury AFP v dekretu uvedení do úřadu, který přečetl jeho šéf kabinetu.

Relativně umírněný klerik Rúhání zvítězil v íránských prezidentských volbách v polovině června. Ve funkci hlavy státu dnes vystřídal Mahmúda Ahmadínežáda, který byl prezidentem po dvě volební období.

Rúhání má za sebou studium na Západě. Všeobecně se od něj očekává umírněnost a větší vstřícnost vůči světu. Zřejmě ale nevybočí z tradičního nepřátelského přístupu své země vůči Izraeli. Na pátečním shromáždění označil izraelskou okupaci Palestiny a Jeruzaléma za ránu pro muslimský svět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám