Hlavní obsah

Turecký premiér ustupuje Kurdům i islamistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan avizoval v pondělí zásadní demokratizační reformy, které změní Turecko. Výrazně ustupuje Kurdům, na soukromých školách bude povolena výuka v dosud zakázané kurdštině, obce dokonce budou moci mít kurdské názvy. Současně také zruší zákaz nošení šátků ve státních institucích, což byl cíl, o který Erdoganova islamistická Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) dlouhodobě usilovala.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Recep Tayyip Erdogan oznamuje reformy.

Článek

„Jde o historický moment,” prohlásil Erdogan, když představoval ústupky Kurdům, kteří nyní budou mít šanci se dostat i do parlamentu, protože hranice pro vstup do sněmovny byla snížena z deseti na pět procent. Strany také získají státní podporu pro svou činnost, pokud získají ve volbách tři procenta hlasů a ne sedm jako doposud.

Kurdové tvoří asi pětinu populace v Turecku a dlouhodobě usilují o samostatnost nebo větší práva. Zakázaná Strana kurdských pracujících (PKK), která letos ohlásila konec ozbrojeného boje, jež si vyžádal 45 000 životů, se přestala stahovat, jak slíbila. [celá zpráva]

Ankaře dala čas do 1. září na to, aby pokročila s demokratickými reformami, jinak se opět chopí zbraní.

Erdogan reagoval nejen na její tlak, ale i na měnící se realitu, kdy v sousedním Iráku už existuje autonomní Kurdistán, a panují obavy, že by Kurdové v Turecku mohli žádat totéž, což by nakonec mohlo vyvrcholit odtržením obou autonomních oblastí a vést k vytvoření Kurdistánu.

Další reformy přijdou

Demokratizační reformy, které by měly podle Erdoganova vyjádření v budoucnu pokračovat dalšími kroky, mohou také pomoci Turecku, aby se dostalo do EU, o což dlouhodobě usiluje, ale zatím marně.

Erdodgan také zmínil ústupky vyznavačům jiných náboženství, než je islám, jak ortodoxním křesťanům, tak alávitům.

Současně ale umožní, aby v sekulární zemi mohly ženy ve státních službách nosit šátky na hlavě. Zákaz ale bude dál platit pro soudkyně, prokurátory, policistky a příslušnice armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám