Hlavní obsah

Turecko opět bombardovalo kurdské separatisty v Iráku

Ankara

Turecké ozbrojené síly podle listu Daily Sabah v sobotu oznámily, že tento týden při dvou leteckých úderech na pozice Kurdské strany pracujících (PKK) v Turecku a v iráckém Kurdistánu zabily více než 90 teroristů, jak označují separatisty.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz po náletu na Kurdistán.

Článek

Turecká proudová letadla F-16 a F-4 bombardovala 15. září tábor PKK Haftanin v severním Iráku, přičemž zabila mezi 55 a 60 teroristy, jak označují separatisty. Útočící letadla také zničila jeskyně a další úkryty i sklady.

Stroje startovaly ze základny Diyarbakis.

Při náletu dvou letadel F-16 na pozice separatistů v provincii Tunceli na východě Turecka bylo podle armádních zdrojů zabito 30 až 35 vzbouřenců.  Nálet byl podniknut v rámci operace proti PKK v Tunceli, která byla zahájena poté, co při útoku PKK zahynul 10. září policejní důstojník.

Na turecké straně nejsou hlášeny žádné ztráty.

Nálety jsou součástí operace proti PKK, která začala v červenci, když PKK po atentátu Islámského státu (IS) v Surucu, kde zahynulo 33 Kurdů, podniklo pár útoků na turecké síly, protože nechrání Kurdy. Atentáty vedly k ukončení mírových jednání. Turecko pak zahájilo nálety na Islámský stát a především útoky na pozice PKK v Turecku i v Iráku, ačkoli právě Kurdové jsou hlavní silou bojující s IS. Kurdské milice YPG jsou ozbrojenou složkou kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD) v Sýrii, která má blízko k turecké PKK.

Reklama

Výběr článků

Načítám