Hlavní obsah

Turecko hrozí vytlačením syrské armády z Idlibu do konce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Ankara je odhodlána do konce února zatlačit zpět syrská vládní vojska od tureckých pozorovacích stanovišť v syrské provincii Idlib, kterou jako poslední neovládá režim Bašára Asada. V sobotu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Problém v Idlibu by nemohl být vyšetřen, jestliže se režimní síly nestáhnou z oblastí určených dohodu v Soči,“ uvedl Erdogan a dodal: „Byli bychom rádi, kdybychom to udělali s podporou našich přátel.“

Zdůraznil, že Turecko chce předejít okupaci a anexi oblastí v Sýrii a že hlavním cílem Ankary je očistit Sýrii od teroristů. Oblast Idlibu, kterou nekontroluje syrská vláda, je pod kontrolou radikálů ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je pobočka Al-Káidy Fronta an-Nusra. Rusko už Turecko kritizovalo, že nedokázalo v oblasti eliminovat teroristy.

Konflikt mezi Tureckem a Sýrií může přerůst ve válku

Blízký a Střední východ

Prezident Erdogan ale současně zmínil hlavní příčinu, proč chce zasáhnout - obává se další vlny uprchlíků. V provincii uteklo od prosince na 800 tisíc lidí blíž k tureckým hranicím. Podle něj je nemožné zabránit novým migračním vlnám k tureckým hranicím, a zajistit návrat syrských uprchlíků z Turecka do Sýrie bez toho, aby se vyřešila otázka Idlibu.

Panují obavy, že Turecko by mohlo v Idlibu zasáhnout vojensky a propukla by syrsko-turecká válka. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii, bylo do Idlibu přesunuto už 6500 tureckých vojáků.

Syrské jednotky však dále postupují a osvobodily další vesnice okolo dálnice M5 spojující  Damašek s Aleppem, ze které odstraňují miny.

Mluvčí íránské islámské  rady dohlížitelů Ali Laridžání zdůraznil, že Sýrie je klíčový spojenec v ose odporu.

Erdogan kritizoval americký plán pro Izrael

Konflikt v Idlibu ohrožuje vztahy Turecka s Ruskem, které dojednalo zóny deeskalace. Erdogan přesto kritizoval USA, které podporují turecký postup  Idlibu. Nelíbí se mu americký návrh řešení palestinsko-izraelského konfliktu, který znamená, že část území okupovaných Izraelem od šestidenní války v roce 1967 by se připojila k židovskému státu.

„Rád bych ještě jednou dal najevo, že takzvaný mírový plán není nic jiného než sen, který ohrožuje mír a klid v regionu.“ Turecký prezident dodal, že jeho země nikdy neumožní „legitimizace invaze, anexe a ničení”.

Reklama

Výběr článků

Načítám