Hlavní obsah

Turecká kolona obrněnců v Sýrii se stala terčem náletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ankara
Aktualizováno

Turecký vojenský konvoj přepravující tanky se stal v pondělí v Sýrii terčem náletu, který si podle tureckých zdrojů vyžádal životy tří civilistů. Turci tvrdí, že konvoj mířil na jednu z 12 tureckých pozorovatelen v syrské provincii Idlib, kterou jako jedinou ovládají vzbouřenci. Podle syrské tiskové agentury SANA ale přepravoval zbraně a munici vzbouřencům napojeným na Al-Káidu do města Chán Šajchún, ze kterého se vzbouřenci v úterý stáhli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký konvoj v Sýrii se stal terčem náletuVideo: AP

 
Článek

Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii podnikla útok na silnici mezi Mara´at Numanem a Chán Šajchúnem ruská letadla. Ruskou techniku ale používají i syrské síly.

Turecké ministerstvo obrany uvedlo, že za útokem stály „režimní síly“, a dodalo, že nálet si vyžádal životy tří civilistů, přičemž dalších dvanáct jich bylo zraněno.

„Tvrdě odsuzujeme tento útok, který je v rozporu s existujícími dohodami, spoluprací a dialogem s Ruskou federací. Očekáváme zavedení nezbytných opatření, která by předešla opakování podobných incidentů,“ dodalo podle tureckého listu Hürriyet ministerstvo a zmínilo právo na sebeobranu.

Úřad vyzdvihl, že Rusko dostalo informace po cestě kolony na pozorovací stanoviště číslo 9, která začala 19. srpna v 5:30 ráno.

Nešlo však o žádný malý konvoj. Podle agentury AFP tvořilo kolonu asi padesát obrněných vozidel včetně nejméně pěti tanků.

Foto: ČTK/AP

V turecké koloně byly obrněné transportéry a tanky.

Chtěli pomáhat teroristům, tvrdí Sýrie

Syrská vláda však tvrdí, že přesun kolony obrněných transportérů, ve kterém se převážely i tanky, měl ve skutečnosti jiný cíl - posílit obránce města Chán Šajchún, které se pokoušejí dobýt vládní síly.

„Turecká vozidla naložená municí, zbraněmi a materiálním vybavením překročila v pondělí ráno syrsko-tureckou hranici a vjela do města Sarakib na cestě do Chán Šajchúnu pomoci poraženým teroristům z (bývalé) Fronty an-Nusra, která je na seznamu teroristických organizací Rady bezpečnosti,“ uvedl představitel syrského ministerstva zahraničí.

Dodal, že „Syrská arabská republika tvrdě odsuzuje turecké porušení své suverenity a územní celistvosti“. Podle něj jde o hrubé porušení mezinárodního práva. Střet je o to ožehavější, že Turecko chce na severovýchodě Sýrie zřídit 30 kilometrů širokou bezpečnostní zónu, která by byla pod jeho kontrolou. [celá zpráva]

Turecká podpora vzbouřencům

Stanice BBC připomněla, že Turecko podporuje některé vzbouřenecké skupiny v Idlibu.

Foto: ČTK/AP

Jeden z tureckých tanků M60 Patton převážených v Sýrii

Podle syrské vzbouřenecké Fronty národního osvobození mířila kolona na pozorovací stanoviště s „posilami“. Plukovník džihádistické skupiny Haját Tahrír aš-Šám (HTS), jejíž jádro tvoří An-Nusra, potvrdil agentuře Reuters, že se do bojů na předměstí Chán Šajchúnu, který vede HTS, zapojili i bojovníci ze skupin podporovaných Turky. Syrská armáda do města pronikla o víkendu. [celá zpráva]

Boje o město jsou tvrdé, minulý týden členové HTS sestřelili raketou země-vzduch suchoj syrského letectva. Jeho ztrátu přiznala syrská tisková agentura SANA.

Pod tlakem vládních sil ale nezbylo vzbouřencům než město vyklidit. Vzbouřenci to sdělili stanici BBC, ale Haját Tahrít aš-Šám to označil jen za přeskupení sil po silném bombardování.

Civilisté v pasti

Poslední střet znepokojuje humanitární a charitativní organizace, protože v Idlibu jsou skoro tři miliony civilistů odmítajících režim Bašára Asada. „Nejhorší noční můra se stala realitou,“ uvedl Jan Egeland z Norské rady pro uprchlíky. „Roky jsme varovali před katastrofou v Idlibu, odkud nemají kam utéci tři miliony civilistů. Také jsou tam velmi nebezpeční militanti. Ale útoky na celou oblast Idlibu a sousedící sever provincie Hamá by mohl znamenat, že se milion dětí dostane do hrozné křížové palby. Zdá se, že právě to se stalo,“ dodal Egeland pro BBC.

Provincii Idlib na začátku roku ovládla skupina HTS a syrská vláda tam začala útočit, byť je Idlib součástí zóny deeskalace. Od konce dubna tam provádí rozsáhlou operaci s cílem vyčistit oblast od teroristů. Tyto boje si vyžádaly několik stovek mrtvých civilistů. Boje jsou nevybíravé, bombardovány jsou i nemocnice a školy, které radikálové mnohdy využívají i jako velitelské posty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám