Hlavní obsah

Trump by mohl ohlásit obnovu mírových rozhovorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Americký prezident Donald Trump by mohl při své nadcházející návštěvě Izraele oznámit obnovu izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. S odvoláním na nejmenované palestinské zdroje to napsal arabský list Al-Haját. Trump bude v Izraeli a na Západním břehu Jordánu 22. a 23. května.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle Al-Hajátu se také připravuje setkání Trumpa s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. S oběma politiky se letos americký prezident odděleně sešel v USA.

Arabský list také napsal, že Trump pro další kolo rozhovorů možná ohlásí časový rámec mezi devíti a dvanácti měsíci.

Mírové rozhovory začaly v 90. letech a počítalo se s tím, že skončí dohodou o nezávislé Palestině. Byly potom často přerušovány, v roce 2014 kvůli neshodám ohledně výstavby židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Netanjahu opakuje, že je připraven se s Abbásem kdykoli osobně sejít bez jakýchkoli podmínek. Abbás při setkání s Trumpem minulý týden v USA řekl, že souhlasí se schůzkou s Netanjahuem, pokud ji zaštítí americký prezident.

Trump má do Izraele přicestovat v pondělí 22. května. Delegace bude ubytovaná v jeruzalémském hotelu King David, který bude po dobu návštěvy pro ostatní uzavřen. V pondělí je na programu návštěva nejvýznamnější židovské památky v Jeruzalémě, Zdi nářků a setkání s Netanjahuem a prezidentem Reuvenem Rivlinem.

V úterý by měl Trump zavítat do historické pevnosti Masada v Negevské poušti a přesunout se do Ramalláhu k jednání s Abbásem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám