Hlavní obsah

Umělá inteligence může ve zdravotnictví ušetřit miliardy, pokud ji nezastaví evropské regulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělou inteligenci jedni vnímají jako hrozbu, zatímco jiní jako příležitost pro změnu ekonomiky, ale i našich životů. Pravda bude tak jako obvykle někde uprostřed. Problémem Evropy je bohužel i na tomto poli přemíra regulace, která spolehlivě zabíjí snahu o inovace a úspěšné společnosti v oboru AI motivuje k odchodu na jiné kontinenty. Dnešním hostem podcastu Hlas na poušti je Matěj Misař, jeden ze zakladatelů start-upu Carebot.

Hlas na poušti: Matěj Misař Video: Novinky

 
Článek

Start-up Carebot za pomoci umělé inteligence a ohromného množství dat pomáhá lékařům s diagnostikou zatím u rakoviny plic, ale systém se již dnes rozšiřuje na další typy karcinomů.

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Evropa ve jménu ochrany životního prostředí páchá rituální sebevraždu

Hlas na poušti

Karcinom plic je nejčastějším typem nádorového onemocnění plic, pro jeho léčbu, stejně jako u ostatních typů karcinomů, je zásadní včasné zahájení léčby, a to není možné bez včasného záchytu.

Již dnes moderní zdravotnictví po celém světě v rámci prevence či léčby jiných onemocnění nebo úrazů pořizuje celou řadu rentgenů hrudníku, mamografických vyšetření či rentgenů kostí. Pro lékaře, kteří se soustřeďují na něco jiného, co je předmětem jejich zájmu, nebo i kvůli prostému přetížení, je velice snadné „přehlédnout“ ložiska zárodků karcinomu.

Cílem start-upu Carebot není nahradit lékaře. Umělá inteligence ale díky velkému objemu dat z rentgenových snímků z celého světa a strojovému učení bude schopná zaregistrovat i to, co by dnes člověk přehlédl. A může tedy právě lékaře upozornit na rizika ložisek karcinomu. Tím, že se významně zvýší šance na záchyt již v prvním či druhém stadiu, dojde nejen k záchraně lidských životů, ale i k významné úspoře nákladů, které dnešní zdravotnictví musí vynakládat na léčbu v pozdějších, a tedy i mnohem nákladnějších fázích onemocnění.

Vzhledem k tomu, že v případě tohoto start-upu jde o lidské zdraví, je poměrně náročný na certifikace, které jsou obvyklé po celém světě. Nicméně i v tomto segmentu Evropská unie a Evropský parlament novým technologiím rozhodně cestu na svět neusnadňují.

Ať jde o přístup k historickým rentgenovým snímkům, ale i o zavádění nových postupů do praxe, paradoxně dnes mají obdobné projekty snazší vstup na trh ve Velké Británii, jež sice rozhodně není proslavená kvalitou svého zdravotnického systému, ale tím, že je dnes mimo EU, jde tam celá řada nových myšlenek rychleji do praxe. Úplně jiná situace je pak ve Spojených státech, to, co v Evropě trvá v rámci schvalovacích procesů dva roky, projde v USA za 6 měsíců a rozhodně to není na úkor kvality, protože tamní schvalovací systém je důkladný, ale zaměřený přímo na výkon.

Proč ve mně Rusové a Palestinci ničí lidský soucit

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Problémem dnešního zdravotnictví je přetěžování lékařů a lékařek, ale i zdravotnického personálu obecně.
  • Včasný záchyt karcinomu razantně zvyšuje šanci na úspěšnou léčbu a také snižuje cenu takové léčby.
  • Evropa přemírou regulace zabíjí inovace ve všech oborech, medicína není výjimkou.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti v našem přehrávači.

Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám