Hlavní obsah

Syrský režim čeká na pomoc íránských vojáků, opozice sází na Brity a USA

– Damašek/Teherán
Novinky,

Syrský režim Bašára Asada, který už 11 měsíců čelí povstání svých odpůrců, zřejmě čeká na větší pomoc z Íránu. Šéf íránských speciálních sil Kuds Kassim Sulejmani v nedávné době už podruhé navštívil Damašek. Vzbouřenci už dopadli 29 Íránců a u pěti z nich ukázali i jejich pasy. Opozici slíbila pomoc Velká Británie, ale zatím jen s propagandou.

Článek

Sulejmani údajně nabídl pomoc syrskému prezidentovi Asadovi, uvedly opoziční zdroje, které nelze ověřit.

O možné pomoci íránských vojáků píše i čínský list Žen min ž´pao, jedno z nejvýznamnějších periodik v zemi, která má na Írán silné vazby. Daily Telegraph uvádí, že by mohlo jít o několik set až tisíc vojáků, kteří by byli rozmístěni v klíčových provinciích. Údajně už někteří jsou na vojenské základně Zabadání u syrského Damašku.

Írán zapojení v Sýrii popírá

Teherán ale vyslání vojsk do Sýrie popřel. „Pokud vím, není a nebude program vyslání íránských vojáků do Sýrie,“ řekl vysoký íránský vojenský představitel Réza Mogadiši stanici Hlas Ruska.

Podle arabských médií jsou v Sýrii nasazeni ostřelovači z libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které cvičí právě Írán. Pomoc Íránu tento týden přiznal i šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh. Hizballáh dokázal před pěti lety úspěšně vzdorovat i Izraeli.

Elitní síly Kuds, které mají cca15 000 členů, se ale zaměřují v cizině především na výcvik milic, ale i sniperů, uvádí server RT.

Vyloučit nasazení Íránců nebo bojovníků Hizballáhu vyloučit nelze, protože současné povstání vedou především sunnité, zatímco Asad je šíitský alávita. Írán i Irák mají strach z posilování sunnitů v regionu, což je také důvod, proč šíitský irácký premiér Núrí Málikí vyjádřil otevřeně podporu Asadovi. Pokud by byla Sýrie sunnitská, mohl by vzrůst vliv menšinových sunnitů v Iráku, kteří za Saddáma Husajna zemi vládli.

Angažmá Britů

Izraelský server debka.com zase uvedl, že v Homsu pomáhají vzbouřencům britští experti. I o tom prý jednala Sýrie s Ruskem. Britský premiér uvedl, že syrské opozici pomůže, když Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Sýrii. [celá zpráva]

Mluvil sice jen o propagandistech, naznačil však i jinou, blíže nespecifikovanou pomoc.

Rebelové proto žádají, aby jim USA poskytly brýle pro noční vidění, rakety a odpalovací zařízení i protistřepinové vesty. Přímou vojenskou pomoc však nechtějí.

U zpráv o íránských silách v Sýrii ze stran vzbouřenců však nelze vyloučit, že mají být pákou, která jim otevře dveře k vojenské pomoci ze Západu.

Reklama

Výběr článků

Načítám