Hlavní obsah

Sýrie potvrdila izraelský nálet, bomby dopadaly na výzkumné centrum armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Sýrie podle BBC potvrdila, že izraelská letadla ve středu zaútočila na její území. Terčem náletu bylo podle Damašku vojenské výzkumné centrum severozápadně od metropole. Bombardování si vyžádalo dvě oběti.

Foto: Reuters

V Sýrii už dva roky pokračuje občanská válka.

Článek

„Izraelská bojová proudová letadla narušila dnes (ve středu, pozn. red.) za soumraku náš vzdušný prostor a podnikla přímý útok na vědeckovýzkumné centrum,“ stálo v prohlášení syrských ozbrojených sil. Bombardováním byla poškozena nejen hlavní budova, ale i sousední objekty a parkoviště.

Syrská vládní média dodala, že „ozbrojené teroristické bandy,“ jak označuje Damašek rebely, se v minulosti několikrát neúspěšně pokoušely tento objekt dobýt. Syrští vzbouřenci přesto uvedli, že na centrum útočili právě oni.

Podle libanonských bezpečnostních zdrojů, západních diplomatů a syrských vzbouřenců byla při náletu zasažena kolona nákladních automobilů převážejících zbraně směrem k libanonské hranici. [celá zpráva]

Útok přišel v době, kdy Izrael dává stále hlasitěji najevo obavy, že se syrské rakety a chemické zbraně mohou dostat do rukou militantního šíitského hnutí Hizballáh, se kterým vedl v roce 2006 letní válku bez vítěze.

Syrské ministerstvo zahraničí si kvůli středečnímu útoku předvolalo šéfa mírové mise OSN na Golanských výšinách a předalo mu protest proti údajném izraelskému útoku na území Sýrie.

Izrael a USA odmítly zprávy o náletu komentovat, zpravodaj BBC na Blízkém východě Wyre Davies ale tvrdí, že i když žádná ze zpráv není ověřitelná, nebylo by překvapivé, kdyby Izrael zasáhl.

Moskva nálet odsoudila

Možný zásah Izraele v Sýrii znervóznil Moskvu. Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž důrazně varuje nad porušováním Charty OSN.

"Jestliže se tato informace potvrdí, pak máme co do činění s nevyprovokovanými útoky na cíle na území svrchovaného státu. To nehorázně porušuje Chartu OSN a je to neakceptovatelné, ať už takový útok ospravedlňují jakékoliv motivy," citovala agentura Reuters z prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám