Hlavní obsah

Sýrie má stovky tun chemických zbraní, tvrdí Francie

– Paříž • Aktualizováno

Asadův režim má velké množství bojových otravných plynů a jeho program vývoje a výroby chemických zbraní je vyspělý. Potvrzuje to aktuální francouzská zpráva o syrském chemickém programu, o níž referuje časopis Foreign Policy. Je mnohem podrobnější než britské a americké zprávy, jež se zabývaly jen útokem z 21. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Děvčátko na demonstraci poblíž Damašku má na čele slogan "Bůh je veliký" a na tváři výzvu "Odejdi, Bašáre". Mezi oběťmi srpnového chemického útoku bylo mnoho dětí.

Článek

Podle francouzské zprávy má Asadův režim stovky tun zpuchýřujícího yperitu, desítky tun moderního nervového plynu VX a několik set tun sarinu či jeho prekurzorů, tedy dvou látek, po jejich smíšení sarin vznikne. Sloučí se v binární munici při útoku nebo těsně před nasazením, protože se využívají chemické stabilizátory sarinu.

Francouzská zpráva uvádí, že pokud by vyšetřovatelé OSN na místě útoku našli tyto stabilizátory, jasně by to potvrzovalo, že plyn použila syrská armáda a ne povstalci.

Útočilo prý „Centrum pro vědecká studia”

Francie také tvrdí, že o nasazení plynu rozhodl jeden z nejvyšších syrských důstojníků spojený se syrským zbraňovým programem u Oddělení 450, které nese docela nevinný oficiální název Centrum pro vědecká studia a výzkum. Právě toto centrum bylo terčem květnového izraelského útoku. V oddělení 450 slouží jen alávité plně oddaní režimu.

Podle listu jen Asad a nejvyšší představitelé jeho režimu mají možnost o použití plynu rozhodnout. Zpráva ovšem neuvádí, kdo byl onen důstojník, který dal rozkaz k užití sarinu a proč to udělal v době, kdy byli v zemi inspektoři OSN, zdůrazňuje Foreign Policy.

Foto: Reuters

Lidé přinášejí oběť údajného plynového útoku

Při analýze videí z místa útoků, která byla zveřejněna, dospěla Francie k úplně jiným počtům mrtvých než Američané – napočítala jich 281, zatímco USA 1429.  Nevylučuje, ale, že obětí mohlo být více, nemá však pro to dost důkazů.

Londýn loni povolil vývoz dvou složek pro sarin

Britská opozice o víkendu obvinila vládu z „šokující nedbalosti“ poté, co vyšlo najevo, že úředníci před rokem povolili do Sýrie export dvou chemických látek, jež lze použít k výrobě nervových plynů včetně sarinu.

Labouristé chtějí vědět, proč loni v lednu dostala nejmenovaná britská společnost šestiměsíční exportní licenci na fluorid draselný a fluorid sodný v době, kdy už byla syrská občanská válka v plném proudu a hrozilo, že režim použije chemické zbraně.

Ministerstvo obchodu podle listu The Guardian upřesnilo, že chemikálie do Sýrie nakonec nedorazily, protože před jejich expedicí povolení v červenci v reakci na zpřísnění sankcí EU proti syrskému režimu zrušilo. Potvrdilo, že licenci vydalo po ujištění firmy, že látky budou použity pro civilní účely – na výrobu hliníkových okenních rámů. Kritici ovšem zdůrazňují, že chemikálie se do Sýrie nedostaly jen čirou náhodou, a chtějí případ vyšetřit.

Francie je pro útok na Sýrii 

Francie je jedinou západní zemí, která podporuje USA v útoku na Sýrii. Paříž ale ohledně vojenské akce počká až na rozhodnutí amerických zákonodárců. Pokud americký Kongres nepodpoří zásah proti Sýrii, Francie se sama do žádné intervence nepustí, varoval v úterý francouzský prezident François Hollande.

Podle agentury AFP Hollande zároveň vyzval Evropskou unii, která se vesměs k syrské otázce staví velmi zdrženlivě, aby v ní zaujala jednotný postoj.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý varoval USA a Francii před útokem bez mandátu OSN, který by byl porušením Charty OSN. Podle něj by jen prohloubil násilí a krveprolití. Pokud útok potvrdí vyšetřovatelé OSN, Rada bezpečnosti by se měla sjednotit a reagovat, neboť užití chemických zbraní je vážným porušením mezinárodního práva a válečným zločinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám