Hlavní obsah

Spuštění turecké operace v syrském Idlibu je jen otázkou času, hrozí Erdogan

Ankara/Damašek/Moskva

Začátek turecké vojenské operace v syrské provincii Idlib je už jen „otázkou času“, uvedl ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když oznámil, že jednání s Ruskem nepřinesla výsledek. Cílem akce má být vyhnání syrských vládních vojsk, která v oblasti zatlačila džihádisty ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám od dálnice spojující Aleppo s Damaškem.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Turečtí vojáci odpalují raketu na pozice syrských vládních sil v Idlibu.

Článek

„Jako u všech operací říkáme, že se někdy v noci můžeme náhle objevit. Jinými slovy, operace v Idlibu je jen otázkou času,“ řekl Erdogan při vystoupení před poslaneckým klubem své strany AKP v Ankaře.

„Vstoupili jsme do posledních dnů, kdy má (syrský) režim ukončit své nepřátelské akce v Idlibu. Je to naše poslední varování. Turecko podniklo všechny přípravy, aby uskutečnilo své vlastní operační plány v Idlibu,“ dodal turecký prezident podle listu Hürriyet. Erdogan už dříve dal Damašku ultimátum, aby jeho armáda nově osvobozená území opustila do konce února.

Turecko hrozí vytlačením syrské armády z Idlibu do konce února

Blízký a Střední východ

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na Erdoganova slova okamžitě zareagoval: „Jestliže mluvíme o operaci proti legitimním úřadům a ozbrojeným silám Syrské arabské republiky, tak to by byl nejhorší scénář.“

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Turecká vojenská kolona s houfnicí ráže 155 Firtina míří k syrským hranicím.

Rusko-turecká jednání bez výsledku

Erdogan uvedl, že jednání s Ruskem, od kterého si sliboval, že Moskva zatlačí na syrský režim, aby se stáhl z nově osvobozených území a opustil tvrdě vybojovanou dálnici M5, nepřinesla výsledky. „Nedosáhli jsme při rozhovorech vytoužených výsledků,“ řekl Erdogan. „Rozhovory budou pokračovat, ale je pravdou, že jsme daleko od dosažení požadavků, které jsme předložili,“ dodal.

Ruští a turečtí představitelé absolvovali několik kol rozhovorů v Ankaře a v Moskvě. O víkendu se setkali i ministři zahraničí obou zemí, ale ani jejich schůzka nepřinesla výsledky. Rusko podobně jako syrská vláda v Damašku odmítlo stažení do výchozích pozic. Moskva tvrdí, že dohodu nesplnili Turci, když v Idlibu neeliminovali radikály ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, kteří mají oblast pod kontrolou od ledna loňského roku.

Foto: SANA, Reuters

Syrské obrněné jednotky projíždějí městem Kafr Hamra v provincii Aleppo.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu v Moskvě zdůraznil, že je nutné eliminovat terorismus v Sýrii a také zajistit návrat Syřanů do vlasti: „Podporujeme odvetné akce syrské arabské armády na provokace teroristů v Idlibu.“

Asad označil turecká prohlášení za prázdné bubliny

Syrský prezident Bašár Asad v pondělí varoval podle agentury SANA, že ovládnutí dálnice neznamená konec bojů.

„Jsme si plně vědomi, že toto osvobození neznamená konec války nebo vymizení terorismu či kapitulaci nepřátel, ale znamená, že mají nosy strčené do špíny jako předehru k dřívější či pozdější porážce. To však taky znamená, že nemůžeme odpočívat, ale připravit se na další bitvy. A bitva za osvobození vesnických oblastí provincií Idlib a Aleppo bude pokračovat navzdory prázdným bublinám ze severu.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přeprava tureckých samohybných houfnic Firtina k syrské hranici.

Turecké požadavky

Turecko trvá na tom, aby nadále platila dohoda, kterou uzavřelo v roce 2018 v Soči, na jejímž základě bylo vyhlášeno křehké příměří a Ankara vybudovala v oblasti své pozorovací posty. Ty jsou však dnes už obklíčené v syrském týlu.

„O stažení z našich pozorovacích postů se jednat nebude,“ uvedl ministr obrany a bývalý náčelník štábu Hulusi Akar a pohrozil, že Turecko tvrdě odpoví na jakýkoli další útok na své posty a vojáky. V posledním měsíci padlo při syrském ostřelování 13 tureckých vojáků.

Konflikt mezi Tureckem a Sýrií může přerůst ve válku

Blízký a Střední východ

Děti umírají zimou

Zdůraznil humanitární aspekt, protože od 1. prosince, kdy začala poslední syrská ofenziva, uteklo ze svých domovů 900 000 lidí. Miliony lidí tam opustily své domovy. Děti, ženy a staří se pokoušejí přežít v dešti a sněhu, v mizerném počasí.

Podle OSN zahynuly při poslední ofenzivě stovky lidí většinou v důsledku ruských a syrských akcí. Děti pak umírají zimou. „Nepřátelské akce se nyní přiblížily k hustě obydleným oblastem. Lidé se při hledání bezpečí přemisťují za mrazu, což je ještě obtížnější, řekl mluvčí Spojených národů Stépahane Dujarric.

Reklama

Výběr článků

Načítám