Hlavní obsah

S prozrazením bin Ládina je nově spojován pákistánský generál v exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Penzionovaný pákistánský brigádní generál Usman Khalid, který žil poslední tři desetiletí v Londýně, než loni zemřel na rakovinu, má být tou osobou, díky níž se americká CIA dostala k teroristovi Usámovi bin Ládinovi. Nově to tvrdí jeden přední pákistánský novinář. Generálova rodina to označila za nesmysl.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace al-Káida Usáma bin Ládin

Článek

Amir Mir, investigativní novinář listu The News International, tvrdí, že Khalidovu roli potvrdily „dobře informované zdroje ze zpravodajských služeb“. Generálova rodina to popřela.

„Prostě to nedává smysl. V tu dobu, kdy se to mělo stát, trpěl rakovinou a pendloval mezi nemocnicí a domovem,“ prohlásil jeho syn Abid Khalid. Jeho otec byl podle něj „snadným cílem“ a kdosi ho vybral pro jeho názory na politiku v Pákistánu, s nimiž se netajil.

Khalid podle serveru Daily Telegraph požádal v Londýně o azyl před 35 lety a získal britské občanství. Předtím 25 let působil v pákistánské armádě, kterou opustil v roce 1979 na protest proti popravě bývalého premiéra Zulfikára Alího Bhutta, otce pozdější ministerské předsedkyně Bénazír Bhuttové, kterou v roce 2007 zavraždili atentátníci.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Bin Ládina vystopovali a zabili Američané v pákistánském Abbottábádu v květnu 2011. Tvrdili, že se jim podařilo identifikovat a sledovat bin Ládinova kurýra, a akci provedli sami. Nedávno se však objevilo tvrzení, že jim pomáhal Pákistán, který prohlašuje, že o pobytu bin Ládina na svém území neměl ponětí. Na to navázala zpráva, že CIA zásadně pomohla také německá tajná služba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám