Hlavní obsah

Rusové s Turky zahájili společné pohraniční hlídky na severu Sýrie

Ankara

Turečtí a ruští vojáci zahájili v pátek první společné hlídky na severovýchodě Sýrie, uvedl turecký deník Daily Sabah. Na základě dohody mezi prezidenty Erdoganem a Putinem mají sahat až do hloubky deseti kilometrů v syrském vnitrozemí.

Foto: Turkish Defence Ministry, Reuters

Turecké obrněné transportéry Kirpi u syrsko-turecké hranice před začátkem hlídek s Rusy

Článek

Společné patroly probíhají východně od Rás al-Ajnu a západně od Tal Abjádu. Turecká armáda by podle dohody s Rusy neměla zasahovat do města Kámišlí. Na východ od něj už od čtvrtka hlídkují Američané.

Američtí vojáci opět hlídkují na syrsko-turecké hranici

Turecká invaze

Cílem patrol je zabránit oddílům syrských Kurdů, aby se vrátily do pohraničí. Kurdské milice YPG se musely v rámci dohody Ankary s Washingtonem a později s Moskvou stáhnout nejméně 30 kilometrů od syrsko-turecké hranice.

Delegace z Moskvy

Daily Sabah informoval, že by do Ankary v průběhu pátku měla dorazit ruská vojenská delegace. Společně s tureckou by měla probrat technické a taktické záležitosti společných hlídek.

Turecko zároveň informovalo, že propustilo 18 mužů, které jeho armáda zajala v úterý nedaleko Rás al-Ajnu. Jednalo se zřejmě o syrské vojáky.

Ankara plánuje na severovýchodě Sýrie zřídit bezpečnostní zónu, do které hodlá přemístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří jsou momentálně v Turecku. Většina z nich ale pochází z jiných oblastí Sýrie.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Mapa ruského ministerstva obrany ukazuje oblast operace ruských hlídek

Oblast byla do 9. října, kdy začala turecká invaze do Sýrie, pod kontrolou kurdské milice YPG, která čítá asi 30 tisíc bojovníků. Ta stála po boku Spojených států v Sýrii proti Islámskému státu, na jehož porážce se významnou měrou podílela. Turecko ji ale považuje za teroristickou a tvrdí, že je provázána se Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou za teroristickou organizaci považují i USA a Evropská unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám